Jasno je već dugo da mladi ljudi masovno odlaze iz Bosne i Hercegovine u potrazi za poslom i boljim mogućnostima života. Ipak, nismo očekivali da ćemo na listi zemalja koje su sposobne da zadrže sopstvene talente biti posljednji u Evropi a 101. u svijetu, od ukupno 131 zemlje.

Svjetski indeks konkurentnosti ljudskih potencijala, Global Talent Competitiveness Index (GTCI), pravi godišnji izvještaj i rangira zemlje na osnovu njihove sposobnosti da rastu, privuku i zadrže svoje ljudske potencijale i talente.

Prvi takav izvještaj je napravljen 2014. godine sa ciljem da onima koji donose odluke u zemljama pruži mnoštvo podataka i analiza i pomogne da razviju strategije o tome kako zadržati talenata, da prevaziđu neusklađenosti i postanu konkurentniji na globalnom tržištu.

Ovo globalno istraživanje upoređuje stanje radne snage pojedine zemlje, pri čemu koristi različite parametre kao što su radni uslovi, mogućnost napredovanja u poslu, obrazovanje, način zapošljavanja, političko i regulatorno okruženje i sl. Od 2020. uvedena je i komponenta „usvajanja tehnologije“ koja pruža mjeru kako i koliko zemlje koriste i ulažu u nove tehnologije, uključujući AI.

Da BiH stoji veoma slabo prema svjetskom indeksu konkurentnosti jasno je čim se pogleda grafikon. Ako pogledamo prošlu, 2019. godinu, BiH je u 2019. bila na 86. mjestu na listi od 125 zemalja svijeta i kao takva bila posljednja od svih evropskih zemalja

Naši susjedi su daleko bolje rangirani (očito, jer smo posljednji) pa je tako Slovenija na 29. mjestu, Crna Gora na 51, Hrvatska 55-ta, Srbija 68, iza BiH nema nijedne evropske zemlje.

101 razlog da mladi odlaze iz BiH

Nažalost, ove godine smo pali i niže, na 101. mjesto. Broj zemalja je u 2020. povećan na 132 zemlje – u odnosu na prošlogodišnjih 125 zemalja.

Istina, i naši susjedi su pali za više mjesta, Slovenija je na 31. mjestu, Crna Gora 53, Makedonija 89. mjesto…Jedino se Srbija popela za deset mjesta, sa 68. na 58. mjesto. Mi smo pali na listi za 12 mjesta.

Na vrhu svjetske ljestvice konkurentnosti radne snage nalazi se Švicarska.

Najgore u regiji stojimo u svemu: u regulatornom parametru, tržišnom i poslovanju, po okruženju koje stvara povoljnu klimu za talente i razvoj i sl.

Posljednji smo u Evropi

Od ukupno 100 procenata BiH je ”osvojila” 32.77%: biznis okruženje nam je jako loše, sa ocjenom 23.2%, otvorenost tj sposobnost za privlačenje talenata 24.81%, formalna obrazovanost 29.39% a održivost je najlošija sa svega 19.34%.

Što se tiče rada i stručnosti, one tzv srednjeg nivoa su više, 60.62%, ali je mogućnost zapošljavanja na 24.76%. Sa posjedovanjem vještina višeg nivoa smo tek na 19.11% dok je mogućnost zapošljavanja na osnovu talenta tek 12.18%.

I zašto nam onda talenti odlaze? U svim važnim kategorijama mi smo na najnižem mjestu: po poslovnom okruženju smo na slavnom 128. mjestu! Prema “profesionalno zaposlenom menadžmentu” smo užasni, čak na 127. mjestu u svijetu od 131 zemlje, jer je kod nas zapošljavanje po kriterijima koji nisu stručnost.

Što se tiče odnosa poslodavaca sa radnicima – ni tu nismo bolji, BiH je na 121. mjestu a osnov onoga koliko se radi i kako se plaća za taj rad je i gori: prema odnosu plaće i produktivnosti mi smo na 126. mjestu.

Ne čudi ni podatak da smo po prilivu stranih radnika među najgorima u svijetu, ne samo u Evropi, kada ni naši domaći talenti nemaju šansu.

Prema spolnom jazu između muškaraca i žena smo na 104. mjestu pa smo, prema mogućnosti da žene zauzmu rukovodeći položaj mi i tu na neslavnom 101. mjestu.

Slovenija i dalje prednjači po svim parametrima u skoro svim rangiranjima u odnosu na zemlje okruženja, dok je i ove godine BiH najmanje konkurentna od svih zemalja Evrope, kada su stubovi konkurentnosti u pitanju.

Ovogodišnji izvještaj pokazuje sve slabosti naše zemlje na koje oni koji donose odluke moraju obratiti pažnju i raditi na njihovom rješavanju, kako bi se stvorili uslovi u kojima bi se isplatilo investirati u našu zemlju i naše potencijale.

Općenito, ocjene koje je dobila BiH u ovom istraživanju nisu nimalo laskave, ali samo potvrđuju činjenicu da se na svim poljima mora promijeti stav o vrijednostima, ponašanju i organizaciji posla i menadžmenta te pružanju prilika mladima, inače će talenti i dalje odlaziti iz BiH.

Izvor podataka: GTCI