Pripreme za narednu 40. Ceremoniju izbora najmenadžera i ličnosti godine koja će se 4. jula održati u Sarajevu su u punom jeku, saopćila je Evropska agencija za izbor najmenadžera i najkompanija BiH, jugoistočne i srednje Evrope.

Do sada je nagradu “Evropski najmenadžer”, od njenog postojanja do sada, u 39 dodjela primilo oko 500 uspješnih evropskih i bh. menadžera i zaslužnih ličnosti.

350 biznis nagrada do sada

Najviše nagrada, ukupno oko 350, pripalo je ljudima iz biznisa i to za razvoj kompanija, jačanje ekonomije, tehnološka dostignuća, zapošljavanje i investicije.

Nagrade “Evropska ličnost godine” u Sarajevu je do sada primilo 20 predsjednika država i vlada, 25 ministara, 22 ambasadora, te 25 evropskih načelnika i gradonačelnika.

Za 2019. nominovano oko 150 menadžera

Za ovogodišnju nagradu u Sarajevu do sada je nominovano oko 150 uspješnih menadžera iz svih privrednih oblasti iz 17 evropskih država i SAD-a, a priznanje će dobiti njih dvadesetpet.

Ceremoniji u Sarajevu prisustvovat će oko 400 menadžera i veći broj političkih i javnih radnika među kojima i predsjednici država i vlada iz regiona, od kojih su neki već potvrdili svoj dolazak u Sarajevo.

Prošle godine su nagrade “Evropska ličnost godine” u Sarajevu uručene premijerima Makedonije i Bugarske, Zoranu Zaevu i Boyku Borisovu.

Istog dana, 4. jula u Sarajevu će takođe biti održan i tradicionalni međunarodni poslovni biznis forum na temu održivog razvoja i regionalne privredne saradnje, posebno sa aspekta saradnje i razvoja u regionu na planu energetike, turizma, IT tehnologija i putne infrastrukture.