Akcije Lenova, listirane na Hongkoškoj berzi, uzletjele su danas za preko 15 posto, nakon što je taj kineski proizvođač računara najavio da planira uvršćenje akcija na tržištu kapitala u Šangaju.

Akcije Lenovo trgovale su za 9,30 hongkonških dolara (oko 12 američkih dolara), što je porast od 15,5 odsto u odnosu na cijenu na zatvaranju u utorak, izvještava CNBC.

Lenovo je saopštilo juče da je podnio zahtjev Hongkonškoj berzi da izdaju takozvane kineske depozitarne potvrde (CDR) na platformi za nauku i tehnološke inovacije Šangajske berze, koju polupalno nazivaju Zvjezdano tržište (Star Market).

Potvrde CDR omogućavaju investitorima iz kontinentalne Kine da kupuju akcije inkorporiranih nekineskih kompanija, i slične su američkim depozitarnim potvrdama (ADR) koji omogućavaju trgovanje akcijama neameričkih kompanija na berzama u SAD. One i tehnički nisu akcije, već predstavljaju udio u kapitalu preduzeća.

Šangajsko „Zvjezdano tržište“ pokrenuto je 2019. godine s ciljem privlačenja inovativnih tehnoloških kompanija po ublaženim pravilima uvrštavanja u odnosu na druge akcije. U decembru prošle godine, Star Market je zabilježio ulazak 200-te kompanije na to tržište.

Tanjug