Albanske vlasti potpisale su danas ugovor sa konzorcijumom sa sjedištem u Švajcarskoj za izgradnju novog međunarodnog aerodroma u Vlori, u vrijednosti 104 miliona eura.

Kompanija Mabco Constructions sa sjedištem u Luganu izvršiće pripremne radove i pozabaviće se ekološkim i arheološkim pitanjima za oko dvije godine, a zatim će novi aerodrom završiti za 36 mjeseci.

Međunarodni aerodrom Vlora nalazit će se 150 kilometara (90 milja) jugozapadno od glavnog grada Tirane, blizu lagune Narta i rijeke Vjosa, prenosi agencija AP.

Aerodrom će imati pistu dugu 3,2 kilometra i planirano je da bude u mogućnosti da primi do dva miliona putnika godišnje.

Takođe će nuditi usluge održavanja aviona, koje trenutno nisu dostupne u toj zemlji.

Konzorcijum ima koncesiju na 35 godina za upravljanje aerodromom.

Albanski premijer Edi Rama rekao je da će aerodrom promovisati turizam i ekonomski razvoj, i da će od Albanije napraviti zemlju u kojoj će se broj turista povećavati eksponencijalno.

Ekološke grupe zatražile su od vlade da odustane od projekta, jer će, kako tvrde, nanijeti ozbiljnu štetu močvarama na zapadu zemlje, u zaštićenom području Vojuša-Narta.

Albanija ima međunarodni aerodrom „Majka Tereza“ u blizini Tirane, i prošle nedjelje je svečano otvorila međunarodni aerodrom Kukes na sjeveroistoku zemlje, koji će obavljati niskotarifne letove.

Albanija planira izgradnju još jednog aerodroma u najjužnijem okrugu Saranda.

Albansko ministarstvo infrastrukture saopštilo je da je vazdušni saobraćaj u Albaniji tokom prošle godine opao za 57 posto zbog pandemije kovida-19.

Albanija očekuje početak pregovora o punopravnom članstvu s Europskom unijom, vjerovatno ove godine.

Turizam u Albaniji, jednoj od najsiromašnijih evropskih zemalja, dobio je na značaju posljednjih godina i sada čini 8,5% BDP-a. Broj stranih turista udvostručio se između 2013. i 2019. godine, na 6,4 miliona, piše AP.

No, zemljotres 2019. i utjecaj pandemije virusa više su nego prepolovili dolazak.

Tanjug/AP