Alibaba želi uložiti oko 300 miliona dolara u mrežnu maloprodaju Farfetch, izvijestio je Breaking the News u ponedjeljak.

Vjeruje se da je ovaj kineski tehnološki gigant u opsežnim pregovorima s Farfetchom, specijaliziranim za luksuznu modu. Nakon izvještaja, dionice Farfetcha porasle su za 18,62% u 10:50 sati po istočnom vremenu.

Farfetch je 2019. godine sklopio ugovor vrijedan 397 miliona dolara s JD.com i lansiran na platformu kao ulaz u luksuzne brendove. Odluka Alibabe da sarađuje sa Farfetchom dolazi u vrijeme kada luksuzni brendovi vide sve veći interes za širenjem u Aziju.

Farfetch je britansko-portugalska mrežna platforma za luksuznu modnu maloprodaju koja prodaje proizvode iz preko 700 butika i brendova iz cijelog svijeta i preko 2000 dizajnera. Tvrtku je 2007. godine osnovao portugalski poduzetnik José Neves sa sjedištem u Londonu i glavnim ograncima u Portu, Guimarãesu, Bragi, Lisabonu, New Yorku, Los Angelesu, Tokiju, Šangaju, Hong Kongu, Sao Paulu i Dubaiju, piše Wikipedia.

Kompanija za e-trgovinu upravlja web lokacijama na lokalnom jeziku i mobilnim aplikacijama za međunarodna tržišta na engleskom, španskom, francuskom, japanskom, kineskom, arapskom, njemačkom, portugalskom, korejskom, talijanskom i ruskom jeziku. Farfetch ima urede u 11 gradova i zapošljava preko 3.000 djelatnika, podaci su Wikipedije.