Dvadeset kompanija proizvodi više od polovine cjelokupnog svjetskog plastičnog otpada od proizvoda za jednokratnu upotrebu, i odgovorno je za raspirivanje klimatske krize i stvaranje ekološke katastrofe, otkriva novo istraživanje australijske Minderoo Fondacije.

Među svjetskim kompanijama koje su odgovorne za 55 posto globalnog otpada od plastične ambalaže su i državne i multinacionalne korporacije, uključujući naftne i gasne gigante i hemijska preduzeća, piše Guardian pozivajući se na nalaze te studije.

Tih 20 globalnih kompanija, kako se precizira, učestvovalo je sa više od jedne polovine u stvaranju 130 miliona metričkih tona plastičnog otpada koji je bačen 2019. godine.

Indeks proizvođača plastičnog otpada Minderoo Fondacije prvi put otkriva i koje kompanije proizvode bačene plastične predmete – od maski za lice do plastičnih kesa i boca – koji na kraju svog kratkog vijeka zagađuju okeane ili se spaljuju ili bacaju na deponije.

Takođe otkriva da je Australija na čelu liste zemalja s najvećom proizvodnjom plastičnog otpada od predmeta za jednokratnu upotrebu po glavi stanovnika, ispred Sjedinjenih Država, Južne Koreje i Britanije.

Naftna kompanija ExxonMobil je najveći zagađivač kada je riječ o ovoj kategoriji plastičnog smeća, koja u globalnoj „planini“ otpada učestvuje sa 5,9 miliona tona, navodi se u analizi u čijoj su izradi učestvovale i partnerske firme Wood Mackenzie, Londonska škola za ekonomiju i Institut za životnu sredinu u Stokholmu.

Najveća svjetska hemijska kompanija Dow, sa sjedištem u SAD-u, proizvela je 5,5 miliona tona plastičnog otpada, a kinesko preduzeće za naftu i gas, Sinopek, 5,3 miliona tona.

Jedanaest kompanija, zagađivača plastičnim otpadom, ima sjedište u Aziji, četiri u Evropi, tri u Sjevernoj Americi, jedna u Latinskoj Americi i jedna na Bliskom Istoku. Njihovu proizvodnju plastike finansiraju vodeće banke, među kojima su glavne Barclays, HSBC, Bank of America, City Group i JPMorgan Chase.

Plastika za jednokratnu upotrebu se pravi gotovo isključivo od fosilnih goriva, koja su generator klimatske krize, i spada među neke od materijala koji su najteži za recikliranje što na kraju za posljedicu ima na stvaranje globalne planine otpada. Samo 10 do 15 procenata plastike za jednokratnu upotrebu se reciklira širom svijeta svake godine, konstatuje se u studiji.

Tanjug