Američki tehnološki div Apple povećao je ciljanu potrošnju u matičnom SAD-u u idućih pet godina za 80 milijardi dolara, na 430 milijardi dolara, i najavio milijardu dolara ulaganja u novi istraživački centar.

Novi iznos obuhvaća potrošnju na podatkovne centre, kapitalne izdatke i troškove kreiranja televizijskih sadržaja u 20 saveznih država.

Uključuje i potrošnju dobavljača sa sjedištem u SAD-u, iako u Appleu ne navode hoće li obuhvatiti samo robu proizvedenu u matičnoj državi.

Najavili su i milijardu dolara ulaganja u novi kampus i inženjersko središte u Sjevernoj Karolini s do 3.000 zaposlenika koji će se baviti strojnim učenjem, umjetnom inteligencijom, softverom i drugim tehnološkim područjima.

Planiraju i fond od 100 milijuna dolara za potporu školama u Sjevernoj Karolini i 110 milijuna dolara za izgradnju infrastrukture kao što su širokopojasni Internet, ceste, mostovi i javne škole.

Usvojili su i ambicioznije planove zapošljavanja u saveznim državama Colorado, Massachusetts i Washington kako bi otvorili zacrtanih 20 tisuća novih radnih mjesta do 2026.

U matičnoj Kaliforniji namjeravaju zaposliti ukupno 8.000 radnika, uključujući 5.000 u San Diegu i 3.000 u Culver Cityju na području Los Angelesa.

Hina