• Austrija je danas izglasala kandidata Alexandera Van der Bellena i pokazala da se odlučila za put zajedništva i moralnih vrijednosti. Evropa je odahnula!

Desničarski kandidat za predsjednika Austrije Norbert Hofer (45) izgubio je na izborima od Alexandera Van der Bellena (72). Hofer je gubitnik, što je priznao najprije voditelj njegove kampanje, a nedugo nakon toga i sam Hofer, koji je austrijskoj, ali i svjetskoj javnosti poznat po zagovaranju antimigrantske politike. Više puta je izjavio kako bi se Austrija mogla ugledati na Veliku Britaniju odnosno provesti svoj “Brexit”, izlazak iz Evropske unije (EU).

Austrijanci su počeli glasati jutros u 7 sati na izborima u novom pokušaju da ove godine izaberu predsjednika države. Da je pobijedio, kandidat Slobodarske stranke bi bio prvi predsjednik krajnje desnice u Austriji, ali i Europskoj uniji. Umjesto toga, svijet hvata olakšanje.

Zvanični rezultati tek stižu

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da će se zvanični rezultati proglasiti tek u ponedjeljak, kad se izbroje i glasovi pristigli poštom.

Današnji su izbori zapravo ponavljanje drugog kruga izbora iz maja, koje je Ustavni sud poništio zbog nepravilnosti u prebrojavanju glasova pristiglih putem pošte.
Tada su rezultati bili poništeni na zahtjev FPO-a zbog proceduralnih pogrešaka, a putem pošte je glasalo 16,7 posto. Baš ti glasovi su koristili bivšem čelniku Zelenih, Alexanderu Van der Bellenu, koji je tada pobijedio s nešto manje od 31.000 glasova prednosti (0,6 posto) Norberta Hofera iz antiimigracijske Slobodarske stranke.

Je li to dokaz poraza populizma?

Van der Bellen sada ima jasnu prednost pred Hoferom, prema projekciji anketara SORA za televiziju OeRF u koju su uključeni i rezultati djelimičnog prebrojavanja glasova. Projekcija pokazuje da Van der Bellen dobija 53,6 posto glasova a Hofer 46,4 posto, uz marginu pogreške od 1,2 posto.

U martu se činilo izvjesnim da će pobijediti Van der Bellen, a bilo je to prvi put nakon Drugog svjetskog rata da su u drugi krug izbora ušli kandidati koji nisu članovi ni Narodne stranke (OeVP) niti socijaldemokrata (SPOe), dviju najvećih političkih stranaka u zemlji.

Analitičari ipak kažu da će, čak i ako desničar Hofer izgubi, populizam doživjeti samo privremeni udarac, a ne poraz. Naime, Hoferova Slobodarska stranka (FPOe) vjerojatno će pobijediti na idućim parlamentarnim izborima, a njezina protivimigrantska stajališta su već preuzele i ‘mainstream’ stranke.

Konačni službeni rezultati se ne očekuju prije ponedjeljka, ali je većina već proglasila Van der Bellena pobjednikom.
Ovakav rezultat izbora i pobjeda Van der Bellena pozdravljena je od strane najvećih stranaka u Evropskoj uniji, javlja BBC. Van der Bellen je kandidat stranke Zelenih.

„Čestitam Van der Bellenu na njegovom uspjehu i molim sve Austrijance da se drže zajedno i da zajedno rade. Svi smo mi Austrijanci bez obzira na to šta je ko zaokružio na glasačkom listiću”, riječi su koje je Hofer napisao. 

Kako će se ovo odraziti na Evropu?

Izbori sljedeće godine čekaju i Francusku i Njemačku, pa su ovi austrijski bili dobar pokazatelj snage anti – imigrantskih stranaka i kandidata koji su u posljednje vrijeme počeli dobivati sve veću popularnost u Evropi. Iako je uloga šefa austrijske države prvenstveno protokolarna, izbor Hofera bi predstavljao novu pobjedu populista, šest mjeseci nakon Brexita i mjesec dana nakon pobjede Donalda Trumpa u Sjedinjenim Državama.

Sam Hofer je svoju kampanju za predsjednika temeljio na anti-imigracijskoj platformi, a dao je naslutiti kako bi i Austrija trebala slijediti primjer Velike Britanije i održati referendum o izlasku iz EU.