Svi ugostitelji u Banjaluci, do kraja godine, platiti će simboličnu naknadu za zauzimanje otvorenih i zatvorenih bašta, kako bi im se pomoglo da lakše prebrode posljedice epidemije korona virusa. U prosjeku, ugostitelji će plaćati po jednu marku za zauzimanje javnih površina na kojim drže ljetnje terase.

Sa ciljem ublažavanja ekonomskih posljedica epidemije, Grad Banjaluka je donio zaključak prema kojem će naknade za privremeno zauzimanje javne površine za bašte ugostiteljskih objekata otvorenog i zatvorenog tipa, do kraja godine biti umanjene za 99 odsto, odnosno ugostitelji će plaćati samo jedan odsto od važećih cijena.

Drugim riječima, ukoliko je mjesečni iznos naknade za privremeno zauzimanje javne površine 100 KM, ugostitelj će platiti samo jednu marku u periodu od 1. juna do 31. decembra 2020. godine. Naknada za zauzimanje javne površine, koja se privremeno dodjeljuje u svrhu postavljanja bašti ugostiteljskih objekata, otvorenog i zatvorenog tipa, po kvadratnom metru dnevno iznosi: u posebnoj zoni – 0,005 KM, u 1. zoni – 0,004 KM, u 2. zoni – 0,002 KM, u 3. zoni – 0,0015 i u 4. zoni – 0,001 KM, pojašnjavaju iz Odjeljenja za komunalne poslove.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju i da je ugostiteljima u proteklom periodu bio zabranjen rad, smatramo opravdanim da im se na ovaj način pomogne da saniraju nastale gubitke, zaključeno je iz Odjeljenja za komunalne poslove.

ONASA