Evropska unija je saopćila da nije postignut značajan napredak u razgovorima s Ujedinjenim Kraljevstvom o sporazumu o slobodnoj trgovini i da će se za postizanje dogovora razgovori morati intenzivirati.

“Ove sedmice nije bilo značajnog napretka … Ne možemo tako nastaviti zauvijek”, rekao je glavni pregovarač EU Michel Barnier na konferenciji za novinare, ističući da obje strane moraju dogovoriti sporazum prije 31. oktobra.
Velika Britanija je imala sličnu poruku.

“Napredak je i dalje ograničen, ali naši razgovori su bili pozitivni. Pregovori će se nastaviti i ostajemo posvećeni uspješnom ishodu”, rekao je glavni britanski pregovarač David Frost.

“Ako želimo da napredujemo, jasno je da moramo intenzivirati i ubrzati naš rad”, rekao je Frost, prenosi Reuters.
Evropska unija i Velika Britanija danas su okončali četvrti krug pregovora o trgovinskom sporazumu nakon Brexita, prenosi dpa.

Prethodna tri kruga pregovora rezultirala su malim napretkom.

Pregovara se o trgovinskom i partnerskom sporazumu za period nakon isteka prelazne faze Brexita do kraja godine. Velika Britanija je zvanično napustila EU krajem januara, ali je još članica njenog unutrašnjeg tržišta i carinske unije.

Ukoliko se sporazum ne postigne u roku, carinske takse i ostale trgovinske barijere stupit će na snagu.

Na samitu planiranom u ovom mjesecu bit će objavljena prvobitna ocjena pregovora i odluka o eventualnom produženju prelazne faze.

FENA/Agencije