Predsjednik SAD Joe Biden potpisao je uredbu kojom se proširuje opseg vanrednih mjera u vezi sa regionom Zapadnog Balkana, proglašenih odlukom iz 2001. godine, kao i kriterijumi za uvođenje američkih sankcija da bi se riješili izazovi kao što su korupcija i drugi potezi kojima se opstruiraju ključne institucije i međunarodni sporazumi.

Kako javlja Glas Amerike, pozivajući se na saopštenje Bijele kuće, Biden je uredbom naložio da se sankconiše bilo koja osoba za koju Sekretarijat za finansije, u konsultaciji sa State Departmentom, utvrdi da je “odgovorna ili da je saučesnik, direktno ili indirektno angažovana u akcijama ili politici koje prijete miru, bezbjednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kog područja ili države na Zapadnom Balkanu i podrivaju demokratski procesi i institucije u regionu”.

Kaznenim mjerama bile bi obuhvaćene i osobe koje su odgovorne za “ozbiljno kršenje ljudskih prava i koje su umiješane u korupciju u regionu, uključujući pronevjeru javnih sredstava, otuđenje privatne imovine za ličnu korist ili u političke svrhe i mito”.

Uredba, takođe, omogućava da se sankcionišu akteri koji su umiješani u “kršenje ili akcije kojim se opstruiše ili ugrožava primjena bilo kog sporazuma o regionalnoj bezbjednosti, miru, saradnji ili međusobnom priznanju, okvira ili mehanizma povezanog sa Zapadnim Balkanom”.

Prema novoj uredbi, to obuhvata i Prespanski sporazum iz 2018. godine i Međunarodni mehanizam za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala.

Osobama, sankcionisanim po Bidenovoj uredbi, biće blokirana sva imovina u SAD, dok će američkim državljanima biti zabranjeno da obavljaju transakcije sa njima.

Tim osobama će, takođe, biti “zabranjeno da ulaze u SAD ili dobiju američku vizu, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Dodaje se da će Sekretarijat za finansije, u saradnji sa State Departmentom, nastaviti da ažurira listu pojedinaca koji podliježu sankcijama prema uredbi.

U uredbi se objašnjava da Zapadni Balkan “obuhvata teritoriju bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije”.

Biden je u uredbi naveo da situacija “na teritoriji bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Republike Albanije (Zapadni Balkan) tokom posljednje dvije decenije – uključujući podrivanje posljeratnih sporazuma i institucija poslije raspada bivše SFRJ, kao i rasprostranjenu korupciju u raznim vladama i institucijama na Zapadnom Balkanu – sprječava napredak ka efikasnoj i demokratskoj upravi i punoj integraciji u transatlantske institucije i da zbog toga predstavlja neuobičajenu i vanrednu prijetnju po nacionalnu bezbjednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Država”.

Povodom Bidenove uredbe, Bijela kuća je saopštila i da je “obezbjeđenje sigurnosti i političke stabilnosti regiona Zapadnog Balkana” u skladu sa riješenošću administracije da promoviše ključne američke bezbjednosne interese, uključujući i zaštitu demokratskih institucija”.

ONASA-FoNet