Analitičko bonitetna kuća Bisnode BH, u suradnji s Općinom Čitluk, je jučer održala poslovni susret na temu “Bonitetna izvrsnost kompanija”.

Cilj susreta bio je predstavljanje rezultata poslovanja općine Čitluk ali i kompletne Hercegovačko-neretvanske županije/kantona, sa posebnim osvrtom na bonitetno izvrsne kompanije, njihov doprinos uspjesima poslovanja i značaj za razvoj Općine Čitluk kao i HNK/Ž, saopćio je Bisnode BH.

Nakon predstavljenih uspjeha njihovog poslovanja, predstavnicima bonitetno izvrsnih kompanija uručen je Bisnode certifikat bonitetne izvrsnosti, međunarodno priznata potvrda kvaliteta poslovanja kompanije, njene izvrsnosti i sigurnosti u poslovanju.

Dobitnici i gosti uživali su u ugodnom okruženju Herceg etno sela Međugorje, uz izvrsna vina prijatelja susreta, tvrtke Hercegovina Produkt d.o.o. Čitluk.

Dodijeljeni certifikati bonitetne izvrsnosti

Certifikat bonitetne izvrsnosti preuzelo je 11 kompanija: iz Čitluka: PRIJEVOZ KRNDELJ d.o.o.; MILES d.o.o.; EUROGAST INTERNATIONAL d.o.o.; NICOLAS FRIGO d.o.o.; MEĐUGORJE IMOVINA d.o.o. i UNION FOODS d.o.o. iz Mostara: FORTUNA TOURS d.o.o., ZALMO d.o.o. i REVIZIJA FIRCON d.o.o.

Posebno ističemo kompanije koje su preuzele Zlatni certifikat bonitetne izvrsnosti: IC ŠTAMPARIJA d.o.o. Mostar, i LEDO d.o.o. Čitluk, jedinu čitlučku tvrtku sa zlatnom bonitetnom izvrsnosti. Ovaj certifikat označava nadprosječnu vrijednost kompanije koja tri godine za redom iskazuje najvišu ocjenu izvrsnosti. Samo 3,8 posto kompanija u BiH imaju zlatnu bonitetni uzvrsnost, stoga je to izuzetno priznanje.

Certifikat bonitetne izvrsnosti je izuzetno priznanje kojim kompanije dokazuju u domaćoj i međunarodnoj poslovnoj zajednici da su kvalitetan i siguran poslovni partner, jer bonitetna izvrsnost definira natprosječnu bonitetnu vrijednost poslovnog subjekta.

Bisnode Certifikat bonitetne izvrsnosti ističe certificirane kompanije u njihovom okruženju istovremeno ih stavljajući u ravnopravan položaj sa kompanijama iz EU, jer se pri ocjenjivanju primjenjuje ista metodologija i dokazani kriteriji.

Koliko su značajne bonitetno izvrsne kompanije najbolje govori činjenica da, iako ih je nepunih 26 posto od ukupnog broja aktivnih kompanija u BiH, njihov udio u ukupnim prihodima države je 70 posto, u ukupnoj dobiti 80 posto a zapošljavaju 59 posto ukupno zaposlenih u BiH.

Kompanije u HNK/Ž kreiraju 5,4 milijardi KM ukupnih prihoda

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji/kantonu za 2018. predato je 2.569 financijskih izvještaja kompanija, koje kreiraju 5,4 milijardi KM ukupnih prihoda, 975,8 miliona KM prihoda od izvoza; 449,0 miliona KM neto dobiti i imaju 35.387 uposlenih.

Od ukupnog broja aktivnih kompanija u HNK/Ž, 25,7 posto su izvrsne a one ostvaruju 68,1 posto prihoda i 63,7 posto dobiti županije te zapošljavaju 61 posto ukupno zaposlenih županije.

U Općini Čitluk kompanije prave 670,8 miliona KM poslovnih prihoda

U Općini Čitluk 439 kompanija su predale završni izvještaj o poslovanju za 2018. Agenciji FIA. Skoro 90 posto su male tvrtke, a preko 60 posto od ukupnog broja čitlučkih tvrtki posluje duže od 10 godina, što pokazuje postojanost i konstantu u kvalitetu rada. Ove kompanije prave 670,8 miliona KM poslovnih prihoda, po čemu su na drugom mjestu u HNŽ, nakon Mostara, 61,9 miliona KM prihoda od izvoza; 87,2 miliona KM neto dobiti i zapošljavaju 5.207 uposlenih.

Najveći broj, skoro trećina, su u oblasti trgovine, gdje su najveći po prihodu Union Foods, Andrea&Giovanni i Mališić Export Import, a po dobiti Union Foods, Džida i Obala Grupa. Slijedi prerađivačka industrija u kojoj je 15 posto čitlučkih kompanija gdje su najveći po prihodu Ledo, Eurovip i Odiseja 97, a po dobiti Euroll, Eurovip i MPG.

U Čitluku se u 2018. povećao broj kompanija za 3,2 posto i broj zaposlenih za 5,6 posto, a smanjile dugoročne obveze za 7,1 posto. Interesantno je da je u 2018. prihod čitlučkih kompanija manji za 51,7 posto u odnosu na prethodnu godinu ali je dobit veća za 6 posto, za gotovo 5,2 miliona KM.

U odnosu na županiju u kojoj se nalazi, tvrtke Općine Čitluk su 17,1 posto od ukupnog broja kompanija u HNŽ, a kreiraju 12,4 posto ukupnih prihoda i 19,4 posto ukupne dobiti županije, kreiraju 6,3 posto izvoza županije te zapošljavaju 14,7 posto od ukupnog broja zaposlenih županije.

Općina Čitluk 14. po broju Zlatnih bonitetno izvrsnih kompanija

Općina Čitluk ima 118 bonitetno izvrsnih kompanija, dakle 26,8 posto od ukupnog broja kompanija i 17,8 posto ukupnog broja bonitetnih u HNŽ.

Ova nepuna trećina od ukupnog broja čitlučkih kompanija kreira preko 84,4 posto ukupnog prihoda (566 miliona KM) i generira 86,9 posto izvoza (skoro 54 miliona KM) i 92,3 posto ukupne dobiti (više od 80 miliona KM) gospodarstva općine a zapošljavaju 78 posto ukupnog broja zaposlenih u općini.

Najveće bonitetno izvrsne kompanije po prihodu u Čitluku su Premier World Sport, Ledo i Union Foods, one su najveće i po imovini i kapitalu a po dobiti Premier World Sport, Premier Sport i Union Foods.

Interesantno je i da je Čitluk 17. po broju bonitetno izvrsnih kompanija i 14. po broju Zlatnih bonitetno izvrsnih kompanija od ukupnog broja od 140 općina/gradova u cijeloj BiH. HNŽ je peti u odnosu na 16 županija i mecoregiona u BiH, sa 661 bonitetno izvrsnom kompanijom.