• Danas je na Summitu uspješnih, konferenciji Najmenadžera, dodijeljeno priznanje Ličnost godine Regije za 2018. NJ.E. Boyku Borissovu, predsjedniku Bugarske.

Godišnja sarajevska manifestacija nagrada NAJMENADŽER – u čast biznisa – osim proglašenja najboljih od najboljih u biznisu iz regiona jugoistočne i srednje Evrope – protiče i u znaku razgovora i dogovora biznismena i predstavnika vlasti sa najviših nivoa o mogućim pravcima daljeg razvoja, unaprjeđenju ekonomije, bržem i većem regionalnom povezivanju, ekonomskim dometima i budućim šansama jugoistočne i srednje Evrope.

Jutros je (5. juli 2018. godine), pred 38. svečanu ceremoniju uručenja prestižnih nagrada NAJMENADŽER u sarajevskom Hotelu Holiday održana tradicionalna Međunarodna poslovna konferencija pod nazivom SUMMIT USPJEŠNIH MENADŽERA REGIONA, sa glavnom temom REGIONALNI RAZVOJ I SARADNJA – INVESTICIJE U JUGOISTOČNOJ I SREDNJOJ EVROPI I RAZVOJ BIZNISA U REGIONU.

Posebne zasluge premijera Borissova

Na tradicionalnoj međunarodnoj poslovnoj konferenciji, pored radnog dijela Konferencije, bilo je i svečano. Premijer Vlade Republike Bugarske, NJ.E Boyko BORISSOV, zbog službenih državničkih obaveza, bio je spriječen da prisustvuje svečanoj ceremoniji dodjele nagrada u večernjim satima, pa mu je nagrada „Ličnost godine“ uručena na Konferenciji. Nj.E. BORISSOV je, stoji u obrazloženju Specijalnog žirija, kao predsjedavajući Evropske unije, jako mnogo pažnje i vremena posvetio Zapadnom Balkanu. Nagrada „Ličnost godine“ se dodjeljuje za posebne zasluge državnicima iz regiona.

Govor premijera Bugarske Boyka Borissova na konferenciji Summit uspješnih
Govor premijera Bugarske Boyka Borissova na konferenciji Summit uspješnih

Konferencije – stalna prateća manifestacija

Summit uspješnih stalna je prateća manifestacija Izbora najmenadžera i najkompanija, u organizaciji Nezavisne agencije za izbor i promociju najuspješnijih poslovnih ljudi i kompanija jugoistočne i srednje Evrope, gdje najbolji evropski menadžeri analiziraju i diskutuju o mogućim rješenjima problema u biznisu i ekonomiji u našem regionu.

Poslovnu konferenciju, po tradiciji, otvorio je Pane ŠKRBIĆ, predsjednik Organizacionog odbora i generalni direktor Projekta, koji je istakao da je ovo „tradicionalni godišnji skup najuspješnijih menadžera iz regiona, na kome menadžeri i ostali učesnici dogovaraju konkretnu saradnju i nove investicije“.

Delegacija ministara na konferenciji

Ovom reprezentativnim skupu, između ostalih, obratili su se i Boyko BORISSOV, premijer Bugarske, Denis ZVIZDIĆ, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Valentin INZKO, visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu, Mirko ŠAROVIĆ, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, Ismir JUSKO, ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH, Stjepan MESIĆ, bivši predsjednik R Hrvatske, Zijad BEĆIROVIĆ, osnivač i direktor Instituta IFIMES iz Ljubljane, Safet GERXHALIU, predsjednik Privredne komore Kosovo, te Ana JORDANOVA, vlasnica i kreativna direktorica Vinarije STOBI iz Makedonije, Stjepan ŠAFRAN, vlasnik i generalni direktor kompanije METAL PRODUKT, Zagreb, Republika Hrvatska i mnogi drugi uspješni menadžeri iz cijele Evrope.

Mesić, Trivić i Inzko na Summitu uspješnih, Najmenadžer 2018
Mesić, Trivić i Inzko na Summitu uspješnih, Najmenadžer 2018

Uvodničari Konferencije bili su Žarko RADULOVIĆ, suvlasnik i direktor kompanije MONTENEGRO STARS HOTEL GROUP Budva, na temu „Investicije u turizam u zemljama JIE kao razvojna šansa regiona“ i Zlatan MULABDIĆ, član Uprave kompanije ABC SOFTWARE DEVELOPMENT Sarajevo, na temu „IT tehnologije – šansa za razvoj regiona“.

Konferenciji su prisustovali brojni mediji iz više zemalja Evrope, a za ovu Konferenciju i 38. svečanu ceremoniju dodjele nagrada NAJMENADŽER, iz Republike Bugarske je akreditovano čak 25 medijskih kuća.