Britanski ministar finansija Rishi Sunak najaviće dodatnih pet milijardi funti (oko 4.3 milijardi eura) za pomoć preduzećima koja su teško pogođena zaključavanjem u svom budžetskom izvještaju sljedeće nedjelje, saopštila je britanska Vlada.

Prodavnice, barovi, klubovi, hoteli, restorani, teretane i frizerski saloni bili bi među skoro 700.000 kompanija koje ispunjavaju uslove za nova direktna novčana sredstva u iznosu do 18.000 funti, prenosi Reuters.

“Sada postoji svjetlo na kraju tunela i ovih pet milijardi funti dodatnih novčanih bespovratnih sredstava obezbijediće da naše glavne ulice mogu sa optimizmom da otvore svoja vrata”, rekao je Sunak.

Lokalne vlasti u Engleskoj takođe će dobiti dodatnih 425 miliona funti za raspodjelu grantova preduzećima koja ne ispunjavaju uslove za grantove za ponovno pokretanje, dok će administracije u Škotskoj, Velsu i Sjevernoj Irskoj dobiti 794 miliona funti dodatnih sredstava.

Vlada je već premašila 280 milijardi funti potrošnje na korona virus i smanjenja poreza, čime je zaduživanje Britanije dovedeno na najviši nivo od Drugog svjetskog rata, navodi Reuters.

Tanjug