Poznato je da Chanel još od 2002. godine svakog decembra predstavi kolekciju Métiers d’art. Ovogodišnja Métiers d’art 2020/21 predstavljena je u dvorcu Château de Chenonceau, smještenom u dolini Loire, dvorcu poznatom i pod nazivom „Le Château des Dames“ ili Ženski dvorac.

Naravno da je revija izgledala drugačije od ostalih jer u publici nije moglo biti posjetilaca: jedini gost, osim čak 300 ljudi iz organizacije i modela koji su nosili reviju, bila je Kristen Stewart, glumica i ambasadorica Chanella koja je već godinama muza ove modne kuće i zaštitno lice Chanel kampanje. Ona sama je sjedila u prvom redu zamka Chenonceau.

“Proučila sam ko je sve živio ovdje i ko je volio ovo mjesto i uglavnom su se u njemu smjenjivale žene. I rekla sam Virginie (Virginie Viard, umjetnička direktorica CHANEL-ovih modnih kolekcija i Maisons d’art-a) da deluje kao da se priča sama odmotava… Žene koje su ovdje živjele ranije su zaista voljele umjetnost i promovirale kreativnost, voljele su da budu inspirirane i nadahnjivale su druge ljude da stvaraju”, rekla je Kristen u vezi izbora ovog dvorca za Chanel reviju.

Historija ovog dvorca je usko vezana sa legendarnim ženama koje su tamo živjele: od Katherine Briçonnet, Diane de Poitiers, Catherine de ‘Medici, Louise de Lorraine, Gabrielle d'Estrées i Louise Dupin.

Poseban pečat dvorcu dala je u francuska kraljica Catherine de Medici koja je vladala u drugoj polovini 16. vijeka. Catherine de ’Medici, Talijanka iz čuvene firentinske porodice Medici, dala je ovoj rezidenciji sjaj renesanse a njeni monogrami su vidljivi na brojnim mjestima u dvorcu: dva isprepletena slova C koja imaju zapanjujuću sličnost s dvostrukim slovom C koji je Gabrielle Chanel predstavila davne 1921. godine na poklopcu svog besmrtnog parfema CHANEL N°5 .

Osim ovog duplog CC, bogata historija ovog zamka prepliće se sa svijetom CHANEL-a u crno-bijelim nijansama pločica u „Kraljevskoj galeriji“, znakom lava, koji je bio i simbol Gabrielle Chanel, vezenih tapiserija dvorca i savršeno urednim linijama vrtova.

Sama kolekcija ističe kreativni dijalog između Virginie Viard, umjetničke direktorice CHANEL-ovih modnih kolekcija, i Maisons d’art-a. Kolekcija je specifična za CHANEL a slavi vještine francuskih zanatlija: zlatara, vezilja, izrađivača perja i čipke, obućara, proizvođači rukavica i dr.

Paleta boja je klasično chanelovska crna i bijela u kombinaciji sa glamuroznim jaknama, zlatnim nakitom, uz šortseve, plišane helanke, mikro torbice preko velikih torbi i bisere.

Virginie je očito željela privući i mlađe klijente ali zadržavajući duh Chanela: jednostavne linije odjeće koja je ”nosiva moda” i kreirana za ženu u pokretu, ženu koja se odijeva prema raspoloženju, žena koja zna šta ženi treba i što muški dizajneri često zaborave…jer odjeća treba da se i nosi i bude lijepa i da odražava raspoloženje osobe koja je nosi.

Pogledajte kako je sve to izgledalo u dvorcu Château de Chenonceau:

Chanel