Cijene akcija na evropskim berzama kreću se danas blizu rekordnih vrijednosti, pošto investitori iščekuju podatke o aktivnosti uslužnog sektora u regionu.

Optimizam zbog ubrzanja vakcinacija i slabija funta pomogli su akcijama britanskih kompanija da ostvare bolje rezultate od konkurenata, prenosi Reuters.

Panevropski indeks STOKS 600 skliznuo je za 0,2 posto na trgovanju do 7:04 časova po Griniču, nakon što je u utorak zaključen na najvišem nivou od 435,26 poena. Njemački indeks DAKS i francuski KAK 40 zadržali su se na nepromijenjenom nivou.

Indeks Londonske berze FTSE 100, u kojem dominiraju izvozne kompanije, ojačao je za 0,3 procenta jer je slabija funta uticala na povećanje iznosa zarada ostvarenih u dolarima, dok se indeks preduzeća sa srednjom kapitalizacijom popeo na rekordan nivo nakon što je Britanija krenula sa uvođenjem Modernine vakcine protiv kovida-19.

Nedavni debitant na Londonskoj berzi Deliveroo Holdings zabilježio je porast cijene akcije od 2,5 procenata, na 288 penija u svom prvom trgovačkom danu bez ograničenja, što znači da sada u trgovanju mogu da učestvuju i mali kupci. Akcije ove kompanije su, inače, izgubile 28 posto vrijednosti od prošle nedjelje kada je Deliveroo nastupio na Inicijalnoj javnoj ponudi s cijenom od 390 penija po akciji.

Konačni pokazatelji o aktivnosti sektora usluga u martu u Velikoj Britaniji i evrozoni trebalo bi da budu objavljeni kasnije danas, a obnovljene mjere zaključavanja u nekoliko zemalja vjerovatno će se odraziti na oporavak uslužne djelatnosti, ocjenjuje Reuters.

Tanjug