Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 71 USD pod pritiskom dobitonosnih prodaja i jačeg dolara, koji su potisnuli u drugi plan očekivanja oporavka potražnje zahvaljujući vakcinisanju protiv Covida-19.

Na londonskom tržištu cijena barela je pala 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranja na 70,91 USD. U skoro istom iznosu smanjena je i na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 68,68 USD.

Cijene su prethodnih sedmica snažno rasle pod uticajem očekivanja da će se potražnja oporaviti zahvaljujući ubrzanom vakcinisanju stanovništva protiv Covida-19, a dodatnu podršku pružalo je i ograničeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača.

“Taj skok je vjerovatno bio preuranjen i to sada pritiska cijene, u kombinaciji s jačim dolarom i korekcijom tržišta dionica”, smatraju analitičari Commerzbanka.

Procjene o prekomjernom rastu pokrenule su talas dobitonosnih prodaja, a dodatni pritisak na cijene stvorio je i jači dolar, koji smanjuje kupovnu moć imalaca ostalih valuta, a time i potražnju.

Ulagače je zabrinuo i pad kineskog uvoza sirove nafte u maju, 14,6 odsto na godišnjem nivou.

Snažan pad kineskog uvoza odražava i sezonu radova na održavanju rafinerija.

Očekivanja oporavka potražnje tek su nakratko skliznula u drugi plan, smatraju analitičari.

„Temeljno je okruženje na tržištu nafte i dalje povoljno. Nakon djelomičnog ukidanja ograničenja potražnja za gorivom snažno se oporavlja ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), već i u Europi”, piše Commerzbank.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je na svojoj veb stranici objavila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 70,14 USD, što znači da je bila skoro nepromijenjena u odnosu na kraj prošle sedmice.

ONASA-HINA