U Sloveniji ćete najviše izdvojiti za kvadratni metar stana u Ljubljani (2.800 eura), a najmanje u Murskoj Soboti (1.050 eura).

Zbog epidemije koronavirusa gospodarstvo se suočava s teškim vremenima, što će se osjetiti i na tržištu nekretnina. Cijene najma stanova već su pale, a za nekoliko mjeseci vidjet ćemo kakav će utjecaj imati prodaja stanova.

Trgovanje nekretninama u ožujku je potpuno zaustavljeno zbog nove epidemije koronavirusa. Već je tada bilo jasno da su smjernice iz 2019. godine stvar prošlosti, a procvat slovenskog tržišta nekretnina završio je, barem zasad, navodi se u izvješću o slovenskom tržištu nekretnina za prošlu godinu koje je izdalo Geodetska uprava, prenosi SiolNET.

Pao rekord iz 2008. godine

Prošle godine prosječna cijena kvadratnog metra rabljenog stana iznosila je 1.850 eura i bila je 400 eura ili 28 posto viša nego u 2015. Dakle, bila je dva posto viša od prethodne rekordne cijene iz 2008. godine.

U ovom razdoblju od 2015. cijene stanova neprestano rastu. Najveći rast cijena zabilježen je u 2018. godini, kada su cijene rabljenih stanova u prosjeku bile devet posto veće u odnosu na prethodnu godinu, unatoč smanjenju broja prodaja.

U 2019. godini, unatoč usporavanju tržišta, cijene stanova i dalje rastu nešto nižim tempom. Prosječna cijena rabljenog stana na državnoj razini bila je pet posto viša nego u 2018. godini, navodi se u izvješću.

Gdje su u Sloveniji stanovi najjeftiniji, a gdje najskuplji?

Izvješće o slovenskom tržištu nekretnina pokazuje da su kupci lani morali platiti najviše po četvornom metru stana u Ljubljani – 2.800 eura, a najmanje na području Murske Sobote – svega 1.050 eura.

Na Obali malo jeftinije nego u glavnom gradu

Cijene stanova u posljednje tri godine u Ljubljani su najviše, lani su bile više od 50 posto iznad slovenskog prosjeka. Nakon Ljubljane slijedi područje Obale bez Kopra, gdje nalazimo odmarališta kao što su Portorož i Piran. To je područje dovelo do najviših cijena stanova u zemlji do 2016. Ovdje su prošle godine cijene stanova bile nešto manje od 10 posto nego u glavnom gradu. Cijene stanova u Kopru (više od 30 posto), na području Ljubljanske okolice (više od 20 posto) i u Kranju (10 posto) također su iznad slovenskog prosjeka.

Razina cijena stanovanja u Mariboru i Celju približno je jednaka, ali u prosjeku su cijene stanova više od polovice niže nego u Ljubljani ili oko 30 posto ispod slovenskog prosjeka. Murska Sobota ima najniže cijene stanova među razmatranim područjima, gdje su one više od 40 posto niže od prosjeka i više od 60 posto niže nego u Ljubljani, navodi se u izvješću.

2020. godina započela je velikom promjenom na tržištu

Kao rezultat mjera povezanih s sprječavanjem širenja novog koronavirusa, gospodarstvo je pretrpjelo veliku štetu, zbog čega stručnjaci predviđaju tešku gospodarsku krizu. Rast tržišta nekretnina koji smo vidjeli posljednjih godina ne može se očekivati ​​u ovoj godini, a promjene na tržištu nekretnina ovise o brzini oporavka gospodarstva.

Prve promjene već su uočljive na tržištu najma stanova, gdje su cijene pale za oko 15 posto, objašnjava Roman Prskalo iz agencije za nekretnine Metropola IN. To je uglavnom zbog činjenice da u tom razdoblju nije bilo stanara za stanove iznajmljene na Airbnb, Booking.com i drugim kratkoročnim platformama za najam. Vlasnici su stoga počeli iznajmljivati ​​svoje stanove na klasičan način, a s većim brojem stanova za iznajmljivanje na tržištu i većom konkurencijom, cijene su također pale.

Posljedice ove krize još nisu vidljive u marketingu i prodaji nekretnina. Potražnja za stambenim jedinicama već je smanjena, prodajne cijene nekretnina sigurno će pasti, a prvi odziv tržišta ili utjecaj na niže cijene vidjet ćemo tek ove jeseni. Daljnji tečaj ovisi o tome koliko će dugo trajati ekonomska kriza i koliko će biti duboka, pojašnjava naš sugovornik. Dodao je da neki analitičari očekuju da je kriza ozbiljna, ali on nije toliko pesimističan i ne očekuje takav pad tržišta nekretnina kao što smo vidjeli nakon ekonomske i financijske krize 2008. godine.

Ako dođe do krize, najviše će utjecati na cijene vikendica i apartmana

Ako dođe do velikog pada na tržištu nekretnina, Prskalo objašnjava da će se prvo pogoditi nekretnine koje kupci ne trebaju: to su nekretnine koje se koriste za sekundarno prebivalište, tj. Kuće za odmor i apartmani, kao i određene luksuzne nekretnine. Potražnja za većim stanovima koje kupuju obitelji i dalje će ostati solidna, ali mogao bi se ugroziti i segment manjih stanova koji su kupljeni radi ulaganja s namjerom davanja u zakup.

SiolNET