Crna Gora je, po osnovu dodjele dijela podmorskog kabla na korišćenje energetskim kompanijama, od početka 2021. godine prihodovala više od milion eura, saopšteno je iz Crnogorskog elektroprijenosnog sistema (CGES).

Taj prihod je prošle godine iznosio 4,52 miliona, što znači da je od ustupanja podmorskog kabla drugim zemljama ukupno zarađeno 5,53 miliona eura, naveli su iz CGES-a za Dnevne novine.

Komercijalna upotreba podmorskog kabla, kojim struja „putuje“ između Crne Gore i Italije, počela je krajem decembra 2019. godine. Od tada, kako kažu u CGES-u, sprovode se godišnje aukcije za dio kapaciteta, dok se alokacija preostalog dijela kapaciteta sprovodi na mjesečnim i dnevnim aukcijama, prenosi portal CdM.

Predstavnici CGES-a su naveli da na crnogorskom energetskom tržištu uglavnom učestvuju kompanije iz jugoistočne i centralne Evrope, i dodaju da koristi od kabla imaju i energetska preduzeća iz sjeverne Evrope.

Iz Italije je u Crnu Goru do sada preko kabla stiglo više od milion megavat-sati električne energije, a iz CGES-a preciziraju da je “zaključno sa 29. martom, izvezeno 2,65 miliona megavat-sati”.

Vrijednost podmorskog kabla, kapaciteta 600 megavata, iznosi 127 miliona eura. CGES, po osnovu ugovora sa italijanskom kompanijom Terna, raspolaže kapacitetom od 200 megavata.

Tanjug