U Davosu, Švicarska, danas počinje Svjetski ekonomski forum, mjestu u kojem se okupljaju svjetski čelnici i gdje se govori o strategijama budućnosti i pokušavaju naći odgovori na aktualne probleme.

Klimatske promjene – ključna tema

Kao i prethodnih godina jedna od ključnih tema bit će klimatske promjene. Čelnici SAD-a, Francuske, Rusije i Kine neće biti među 3.200 sudionika koji će raspravljati o pitanjima kao što su napetosti između Washingtona i Pekinga, te onih s Moskvom i zapadnim vojnim saveznicima.

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je dolazak u Davos zbog blokade vlade oko izgradnje zida na granici sa Meksikom, dok njegov francuski kolega Emmanuel Macron ima posla s prosvjedima “žutih prsluka”, javlja N1.

U Davos neće stići ni Emmanuel Macron, ali ni predsjednik Kine koji će poslati svog zamjenika.

Summit će okupiti više od 100 političara

Međutim, summit poslovnih čelnika i političara u švicarskim Alpama okupit će predstavnike više od 100 zemalja, među kojima njemačku kancelarku Angelu Merkel, japanskog premijera Shinza Abea, predsjednika Izraela Benjamina Netanyahua i afganistanskog predsjednika Ašrafa Ganija.

Davos bi trebao biti mjesto gdje se čelnici bave širim pitanjima, naglasio je osnivač WEF-a Klaus Schwab, poput budućih učinaka sadašnje digitalne revolucije koji su sažeti u temu sadržaja ovogodišnjeg sastanka: “Globalizacija 4.0: Oblikovanje globalne svjetske arhitekture u doba četvrte industrijske revolucije”.

– Ako pogledate uokolo, vidjet ćete da su svi zaokupljeni upravljanjem krizama – rekao je Schwab novinarima u sjedištu organizacije nedaleko od Ženeve.

Dodao je da u Davosu žele dugoročan pogled na to.