Širom Evrope 9. maj se, inače, obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, kojima se obilježavaju završetak Drugog svjetskog rata u Evropi i začetak Evropske unije (EU).

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se kao sjećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu.

Time je formalno završen Drugi svjetski rat u Evropi, ali su ostaci njemačkih trupa i njihovih saveznika još nekoliko dana pružali otpor.

Datum koji predstavlja službeni završetak Drugog svjetskog rata jeste 2. septembar, kada je na američkom bojnom brodu USS Missouri u Tokijskom zalivu Japan potpisao kapitulaciju poslije bacanja atomskih bombi na Hirošimu i Nagasaki.

U ratu koji je trajao nešto manje od šest godina, našla se 61 država i oko 110 miliona vojnika.

Drugi svjetski rat bio je u historiji čovječanstva najmasovniji i po broju ljudskih žrtava najstravičniji sukob u kojem je poginulo oko 60 miliona ljudi.

Dan Evrope obilježava se u znak sjećanja na 1950. godinu kada je ministar vanjskih poslova Francuske Robert Schuman objavio deklaraciju kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka u kojem ne bi bilo mjesta za sukobe među evropskim zemljama

Suština Schumanove ideje bila je u uspostavljanju zajedničkih tijela, tačnije odnosa, najpre u proizvodnji i distribuciji uglja i čelika kao temelja industrijske snage.

Naredne godine osnovana je Evropska komisija za ugalj i čelik, koja je vremenom prerasla u Evropsku ekonomsku zajednicu, da bi četiri decenije kasnije, 1991. godine u holandskom gradiću Maastrichtu bila proglašena Evropska unija.

Evropski savjet je 1955. godine u Milanu odlučio da se dan objavljivanja Schumanovog plana, 9. maj, obilježava kao Dan Evrope.

U povodu 9. maja, Međunarodnog dana pobjede nad fašizmom, predstavnici Udrženja boraca narodnooslobodilačkog antifašističkog rata će u mnogim bh. gradovima obilježiti Dan pobjede nad fašizmom polaganjem cvijeća na spomen-obilježjima i prigodnim manifestacijama.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović će povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope položiti cvijeće na spomen-obilježjima u Sarajevu, Vječna vatra i Spomen-park “Vraca”.

ONASA