Prve vakcine protiv koronavirusa u Bosni i Hercegovini danas će u 11 sati u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci primiti generalni direktor UKC RS Vlado Đajić i zaposleni u COVID odjeljenjima.

U pitanju su prve doze vakcina protiv koronavirusa koje će biti primijenjene u Bosni i Hercegovini, a doze su ruskih vakcina Sputnik V koje je putem interventnog uvoza naručilo Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS.

Do sada je stiglo 2.000 doza za 1.000 osoba, a preko Instituta za javno zdravstvo naručeno je još 400.000 doza za 200.000 osoba od čega se polovina očekuje u drugoj polovini mjeseca, a druga polovina u martu.

“Nakon više od jedanaest mjeseci bespoštedne borbe za novim korona virusom, te oko 13.000 pregledanih i oko 3.000 hospitalizovanih pacijenta, osoblje COVID odjeljenja UKC RS-a zajedno sa generalnim direktorom Vladom Đajićem sutra će biti vakcinisani”, najavljeno je juče iz UKC-a RS.

Iz entitetskog Ministarstva zdravlja i socijalne zaštitne najavljeno je i da će početku imunizacije protiv koronavirusa prisustvovati i resorni ministar Alen Šeranić.

ONASA