Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema korpi valuta ove sedmice pala, nakon rasta sedam dana prije, dok je euro blago ojačao.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je ove sedmice 0,1 odsto na 92,13 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo 0,8 odsto na 110,15 JPY.

Američka valuta je oslabila u odnosu na evropsku, 0,1 odsto, pa je cijena eura dostigla 1,1875 USD.

Trgovci su ove sedmice bili neskloni rizičnijoj imovini, strahujući da bi brzo širenje delta varijante koronavirusa moglo ugroziti oporavak privrede, koja već počinje da pokazuje znake slabosti.

Pažnja trgovaca bila je usmjerena na objavljivanje zapisnika s junske sjednice američke centralne banke, koji je pokazao da bi Fed mogao smanjiti vrijednost programa kupovine obveznica do kraja godine.

Stoga su ulagači preusmjerili kapital u valute koje smatraju sigurnijim utočištem, poput jena i švajcarskog franka, i u državne obveznice.

Na tržištima se najviše špekuliše o smanjivanju podsticaja. Analitičari očekuju da će Fed objaviti strategiju smanjivanja vrijednosti programa kupovine imovine u avgustu ili septembru.

Većina prognozira da će Fed početi da smanjuje podsticaje početkom iduće godine, ali trećina procjenjuje da bi to mogao napraviti već u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju.

Euro je blago podstakla Evropska centralna banka (ECB) podizanjem ciljanog nivoa inflacije u srednjoročnoj perspektivi na dva odsto, s dosadašnjih nešto ispod dva odsto.

Iako je naglasila da će i više i niže stope inflacije smatrati podjednako nepoželjnim, centralna banka je priznala da bi u periodima slabijeg privrednog rasta mogla privremeno tolerisati rast cijena veći od zacrtanih dva odsto.

Ulagači su to protumačili kao signal da će se nastaviti s podsticajnim mjerama i nakon što se oporavak stabilizuje.

ONASA-MINA