N ectar je životno djelo porodice RADUN, gospodina Slobodana, njegove supruge, kćerki i sina.

 • Slobodan RADUN, istaknuti, privrednik evropske reputacije, predsjednik NECTARA, emotivno i činjenično – EKSKLUZIVNO ZA EUROMANAGER – ispričao je najbitnije o školovanju, napredovanju, stručnom usavršavanju, boravku, radu i povratku iz evropskih metropola, zanimljivim sretanjima, nekadašnjim privlačnim ponudama za poslove, susretima sa srpskim milijarderima (i istovremeno nesretnim ljudima), pokretanju vlastitog biznisa, porodičnim odlukama o bespoštednom ulasku u tržišne utakmice…

U ovom intervjuu gospodin RADUN (rođen 1945. godine u Drvaru) iznio je poglede i o trenutku sadašnjem i perspektivama NECTARA.

NECTAR JE KORPORATIVNI BREND KOJI SVOJU FILOZOFIJU – NIJE SVEJEDNO – PRIMENJUJE U SVAKOM ASPEKTU BIZNISA, VODEĆI RAČUNA DA KRAJNJEM POTROŠAČU UVEK PONUDI VRHUNSKI KVALITET.

U okrilju NECTAR grupe jeste i FRUCTAL, koji već sedam decenija povezuje generacije širom regiona

Kako su NECTAR i prezime RADUN postali sinonim za prave sokove?

 1. zaokružen sistem – od plantaža do finalnog proizvoda
 2. u znaku slogana NIJE SVEJEDNO
 3. brend do brenda – bogatstvo
 4. godišnje izvoze u 50 država
 5. NECTAR FAMILY – najomiljeniji u Srbiji
 6. Otvorena vrata za prodor i na daleka mnogoljudna tržišta
 7. Posao stoljeća – akvizicija slovenačkog Fructala, koji u 2015. obilježava sedam decenija postojanja
 8. Borba za kvalitet i dalje na prvom mjestu
 9. Ulaganja: doprinos snaženju liderske pozicije u regionu
 10. Zahvalnost članovima porodice za odlučnost i istrajavanje u stvaranju životnog djela – STABILNE I MODERNE KOMPANIJE – ali i svim radnicima za izuzetne stvaralačke napore

GRUPACIJA NECTAR d.o.o., čije je sjedište u Bačkoj Palanci, u Republici Srbiji, poznata je i priznata širom svijeta. Njena djelatnost su proizvodnja sokova i artikala od voća i povrća. U njoj je zaposlen 1.091 radnik, izvozi 35 odsto godišnje produkcije, odlični proizvodi- brendovi i zavidan kvalitet su zaštitni znaci NECTARA… Dinamično se razvija i ambiciozno ulazi u svoje jačanje i širenje u bližoj i daljoj budućnosti.

Prihod, dobit, investicije

Ubrzane razvojne korake i respektabilna ostvarenja NECTARA potvrđuju i ovi podaci.

 • 2005: prihod: 34,283,473 evra, dobit: 5,295,827 evra; investicije: 2,485,720 evra;
 • 2010: prihod: 64,594,608 evra, dobit: 3,807,431 evra, investicije: 3,128,428 evra;
 • 2013: prihod: 113,530,072 evra, dobit: 5,453,751 evra; investicije; 3,924,787 evra;
 • 2015: (plan) prihod: 115,500,000 evra; očekivana dobit: 6,250,000 evra;

Sjećanje na djetinjstvo

Slobodan Radun

„Teško je kada me pitate da u svoje ime pričam o sebi”, rekao je na početku naš uvaženi sagovornik. ”O meni, mojoj porodici i kompaniji govore rezultati koji premašuju granice Srbije i regiona, a koji su proizvod istinske posvećenosti, a pre svega velikog rada. U takvoj atmosferi rada, discipline i pravih porodičnih vrednosti i ja sam odrastao.

Rad, red, učenje, završena škola… I, onda, ideš dalje! Uspešno izvršavajući postavljene zadatke od oca, nekadašnjeg intendanta Krajiške brigade (negovao je disciplinu, poverenje i otvorenost u delovanju), osvajao sam sve veću slobodu za samostalan rad.

Znači: suština je opravdati ukazano poverenje. Od toga sve kreće. Bilo je to teško, pomalo i surovo, ali životno i interesantno detinjstvo. Ono ne proizvodi mamine maze, već stvara čvrstinu, upornost i izdržljivost.

Prvi posao nakon završetka Tehnološko- metalurškog fakulteta počeo sam u Majdanpeku, gradu u kojem su se u to vreme slivali inženjeri, rudari, ekonomisti, pravnici, lekari… razni stručnjaci iz cele zemlje. Našao sam se među mladim izabranim inženjerima iz tadašnje Jugoslavije sa zadatkom da započnem razvoj prerade metala u Majdanpeku.
Oženio sam se mesec dana ranije, pre polaska u tu avanturu sa svojom devojkom, studentkinjom generacije na Ekonomskom fakultetu. Bio je to odlazak ‘grlom u jagode’. Predano i posvećeno radio sam na podizanju jedne od najvećih fabrika bakarnih cevi na svetu, zatim fabrike za proizvodnju metalnog novca i, konačno, fabrike tečnog zlata.

Generalni direktor kompanije tada prepoznaje u meni talenat i hrabrost za velike poslove i odmah me baca u vatru – ponudivši mi funkciju direktora Sektora za razvoj tehnologija i investicije. Priliku prihvatam i odužujem se požrtvovanim radom. Sa istim entuzijazmom u čizmama gacam po blatu gradilišta, a onda u odelu i cipelama odlazim na specijalizaciju u Oksford kako bi bakarne cevi postale prvi jugoslovenski proizvod sa znakom kvaliteta. U tome i uspevam…

Najpogubnija osobina ovih prostora – Ja—pa – ja!

Svi veliki jugoslovenski igrači u Britaniji, od predstavnika GENEKSA, JUGOMETALA i Ambasade SFRJ, prisustvovali su slavlju. Sa strane je sedeo stari iskusni Jevrejin, koji je upravljao čitavom trgovinom na londonskoj berzi bakra. Uzeo je čašicu viskija i prorekao mi da ću postati veliki biznismen. Ali, savetovao mi je da se nikada ne ponesem i da veliku tortu, kao simbol uspeha, ne pojedem sam, već da je uvek delim sa svojim ljudima. Zato smatram jednom od najpogubnijih osobina u srpskom biznisu čuveni egocentrični monolog, koji počinje i završava sa – ”JA, pa – JA!”

Usledio je dugačak put. Prerastavši Majdanpek stižu mi unapređenje i novi posao u okviru moćnog inovativnog Fonda za razvoj Jugoslavije, a zatim i CENTROKOP, koji mi nudi dva mesta: spoljnotrgovinski predstavnik u Mineapolisu, SAD, ili u Lenjingradu, u SSSR. I danas mi na srcu leži Lenjingrad.

Odlazim ponovo u novi život. Postajem svedok raspada Sovjetskog Saveza, ali i dalje nastavljam da radim za CENTROKOP. A onda se raspada i Jugoslavija. Jedini izbor je da krenem u privatni biznis. To je bilo vremene čuda, neverovatno težak i neizvestan privredni ambijent.

Vraćam se kući 1995. godine. A mogao sam da odem u bilo koji kraj sveta. Ima tu, međutim, još jedna sitnica. Mnogo puta sam po svetu sretao srpske milijardere, ali nijedan od tih bogataša nije bio sretan!? To je prevagnulo u mom izboru.

Kako je Nectar započeo svoj put?

EUROMANAGER: I šta se dalje dogodilo?

RADUN: Po povratku u ravnicu razmišljao sam o proizvodnji iz oblasti hrane. Prijatelji, profesori sa Poljoprivrednog i Tehnološkog fakulteta, predložili su mi izgradnju fabrike jabukovog sirćeta.

Čitam o lekovitosti jabukovog sirćeta, od dr. DŽERVISA, i to me intrigira. Sve prerađivačke fabrike staju, a tržište nudi do 100.000 tona industrijske jabuke svake godine. Gotovo sudbinski dobijamo ponudu koju je teško odbiti.
TETRAPAK nam nudi proizvodnu liniju za sokove – na probu, na godinu dana. Ako krene, platićemo na rate. Tako, eto, NECTAR ulazi u razvoj proizvodnje sokova i osvajanje tržišta. Tada kreće vizija uspeha, kada Nectar i prezime Radun postaju sinonim za prave sokove, sa deset novih proizvodnih linija, najboljih u svetu.

EUROMANAGER: Šta se desilo sa NECTAROM od tada, pa do danas?

RADUN: „Posle 17 godina poslovanja sa ponosom mogu da kažem da je NECTAR iz jedne domaće porodične kompanije izrastao u vodeću u jugoistočnoj Evropi – u preradi voća i proizvodnji voćnih sokova sa godišnjim prometom od preko 115 miliona evra.

Ne praveći nikada kompromise i težeći vrhunskom kvalitetu u međuvremenu smo postali jedina kompanija u regionu koja ima potpuno zaokružen sistem proizvodnje – od plantaža preko otkupa i prerade voća, kooperantskih odnosa sa proizvođačima do – finalnog proizvoda.

Akvizicijom slovenačkog FRUCTALA izašli smo iz regionalnih okvira i stvorili bazu za snažan nastup na tržištima Evropske unije. Danas naši brendovi imaju lidersku poziciju na glavnim tržišnim segmentima poslovanja.

Sasvim sam siguran da je još jedno od merila uspeha upravo i u tome što smo kao porodična kompanija izgradili i veliku multikulturnu porodicu koja – zajedno sa svim članicama grupe – ima više od 1.000 zaposlenih. Vrednosti kojima stremimo doprinose stabilnosti i konstantnom napretku uprkos zahtevnoj tržišnoj utakmici.

NECTAR kao grupa danas izvozi u 50 država sveta. Uspešnim nastupom na SIAL sajmu u Parizu otvorili smo vrata i dalekih tržišta poput Kine, Japana i Južne Amerike”.

Srpska firma kupuje FRUCTAL?!

EUROMANAGER: Događaj stoljeća, kako su ga označavali mediji u regionu (i šire), jeste to što je NECTAR kupio – slovenački FRUCTAL. Otkud ideja i hrabrost za takav sjajan poslovni potez?

RADUN: „Snagom vizije pobedili smo svetsku konkurenciju i uz svesrdnu pomoć cele porodice preuzeli slovenački FRUCTAL. Najveće kompanije za proizvodnju sokova utrkivale su se u borbi za kupovinu bisera slovenačke privrede, ali je moj sin Bojan došao sa predlogom da se uključimo u tu trku. Porodično smo odlučili da možemo i da idemo u tom pravcu.

Logika je bila da treba pobediti, a ne ugroziti postojeći biznis. Srpska firma kupuje FRUCTAL?! U Sloveniji čuđenje i neverica. Analize su pokazale kompatibilnost ove dve fabrike. Dakle, zajedno možemo bolje, racionalnije i više – uspešnije. NECTAR nema nameru da gasi FRUCTAL. Brzo se to razumelo. A sada su FRUCTAL i NECTAR udruženim snagama otpočeli izvoz u Kinu. Veliko tržište i veliki izazov”.

Posebna vrijednost Fructala je zaokruženost proizvodnje

EUROMANAGER: U čemu je posebna vrijednost NECTARA?

RADUN: „Naša osnovna snaga i motor razvoja su visok kvalitet, koji, kao što sam već rekao, počiva na potpuno zaokruženom sistemu proizvodnje (od plantaža voća do finalnog proizvoda) i najvažnije je, suštinsko obeležje NECTARA”.

EUROMANAGER: Koliko – u tonama – trošite sirovina?

RADUN: „NECTAR prerađuje 110.000 tona godišnje domaće sirovine voća i povrća. Ove, 2015. godine investiraćemo oko 3,5 miliona evra u proširenje kapaciteta prerade u Vladičinom Hanu. To će podići ukupan preradni kapacitet, obezbediti sigurnu sirovinu i – isto tako – povećati kapacitet otkupa, što će pozitivno uticati na kompletan razvoj voćarstva u ovom delu Srbije”.

EUROMANAGER: Vi i Vaši saradnici često ističete kako za NECTAR, praktično, nema ni predaha, a ni zastoja… i da uvijek mora biti ispred drugih. Kako?

Slobodan Radun, kandidat za Najmenadžers
Slobodan Radun

RADUN: „Tako što ćemo stalno primenjivati inovacije i temeljito sagledavati tržišne potencijale. To će i dalje doprinositi unapređenju liderske pozicije. A nju ćemo, uveren sam u to, još više jačati snagom naših brendova, u koje puno ulažemo.

Ove godine obeležavamo veliki jubilej – 70 godina FRUCTALA. Na to smo veoma ponosni. Mi ćemo, inače, nastaviti tradiciju osvajanja domaćih i internacionalnih priznanja. Ako to već spominjem – reći ću da su najdraža ona priznanja koja dolaze od naših potrošača. Takav je, primera radi, slučaj sa brendom NECTAR FAMILY, koji je proglašen za NAJOMILJENIJI BREND U SRBIJI”.

EUROMANAGER: Ako biste bili u prilici da izdvojite najbrend NECTARA – koji biste odabrali?

RADUN: „Izuzetna afirmacija kompanije, odnosno njenih brendova, živi i traje u duhu našeg slogana ”NIJE SVEJEDNO”. Imamo veliki portfolio brendova i zaista mi je teško da neki od njih izdvojim kao – poseban. Mi volimo da kažemo, a tako i jeste, da smo kompanija brendova.

Nectar ulaže i u razvoj i u odnos sa potrošačima

EUROMANAGER: U marketing, baš kao i u ukupno snaženje, investirate sve više novaca?

RADUN: „Tačno je da ulažemo značajna sredstva u originalnu komunikaciju sa potrošačima. Godišnje investicije u marketing kampanje i adekvatnu komunikaciju na mestu prodaje kroz trade marketing iznose ukupno, u proseku, 11 miliona evra.

Konstantno ulažemo i u razvoj novih tehnologija. Tako su za 2015. godinu planirane investicije od 4,9 miliona evra. Najveća proizvodna ulaganja odnose se na proširenje kapaciteta hladnjače, zatim na osavremenjavanje i uvođenje novih tehnologija, kao i na proširenje kapaciteta za smrzavanje i skladištenje voća. Ovo poslednje će dovesti do povećanja ukupnih kapaciteta prerade i otkupa voća. Investiramo, jer i to je vrlo bitno, i u transportna sredstva i objekte”.

EUROMANAGER: NECTAR se dokazuje i kao društveno odgovorna kompanija?

RADUN: Kao grupacija trudimo se da poslujemo društveno odgovorno – pomažući time razvoj voćarstva i celokupne privrede. Kroz brojna sponzorstva pospešujemo i razvoj lokalnih zajednica, jer podržavamo razne humanitarne projekte. Za žrtve poplava, koje su nažalost pogodile naš region, prošle godine smo Srbiji i Bosni i Hercegovini obezbedili donaciju proizvoda u vrednosti od 100.000 evra. U tome su, uz ostalo, bile i značajne količine kašica za bebe, vrlo deficitarne u kriznom periodu”.

EUROMANAGER: U čemu je, ako nije tajnom, Vaš recept za vanserijske uspjehe?

RADUN: „Recept za uspehe su veliki rad i posvećenost, ali i bezrezervna podrška moje porodice. U kompaniji zapošljavamo mnogo ljudi i sa aspekta biznisa koji obavljamo znamo, i imamo svest, da oni – zajedno sa nama – zavise od poslovanja koje i vodimo.

Sigurno nije demagogija ako istaknem da su u celom ovom stvaranju, u kojem sam vodio glavnu reč, veliki i skoro presudan doprinos dali članovi moje porodice. Svi oni su uključeni u ovaj ogroman posao. Naravno, i svi naši radnici, počev od zaposlenih u Sloveniji, Makedoniji… do onih u Bačkoj Palanci i uopšte u Srbiji”.

Budućnost firme Nectar

EUROMANAGER: Kakav uspon – prema Vašem mišljenju – očekuje NECTAR grupu?

RADUN: „U razvoj idemo, znači nastavljamo – snažno i progresivno. Očekujem da ćemo u narednih deset godina proširenjem poslovanja otvoriti prostor za nova radna mesta ne samo u Srbiji i Sloveniji, već i u regionu.

I dalje ćemo, razumljivo, investirati u osvajanje novih brendova i u jačanje lojalnosti naših potrošača.

U prioritetima nam je i znatno povećanje izvoza na sva područja, a pogotovo na udaljena i mnogoljudna tržišta.

Posebna pažnja biće posvećena novim proizvodima, obogaćivanju asortimana i, naravno, dostizanju najboljeg mogućeg kvaliteta.

Ambiciozni poslovi za vreme koje dolazi jesu i investiranje u proširenje primarne prerade uz uvođenje najsavremenijih tehnologija.
Planiramo i razvoj novog programa smrznutog voća i povrća.
Sve ovo, i još dosta toga, biće istinski pokretač NECTARA u godinama koje su pred nama. Te godine će, u to sam duboko uveren, biti ispunjene izuzetnim stvaralaštvom u proizvodnoj, ukupnoj misiji NECTARA”.

Trend (po)rasta

„Izvoz čini 35 odsto ukupne proizvodnje NECTARA. Ima i imaće trend rasta (ako se gleda po rezultatima i razvojnim planovima).

NECTAR je lider na tržištima Srbije i Slovenije. Kada je reč o državama u regionu – najveći deo izvoza otpada na Bosnu i Hercegovinu, Makedoniju, Crnu Goru, Hrvatsku i Albaniju. U porastu je i plasman na prekookeanska tržišta.

Osim kod gotovih proizvoda, NECTAR je moćan i u sektoru prerade voća i povrća. Od sirovina, koje prerađujemo, prave se poluproizvodi (u vidu voćnih koncentrata, smrznutog voća i aseptičnih kaša) koji se dalje koriste za vlastitu proizvodnju. Njihov slobodan deo se izvozi u zemlje Evropske unije i na tržište Ruske Federacije”.

O porodici

„Porodica, u kojoj su supruga Smilja, ćerke Ana i Milica i sin Bojan, najvažniji mi je oslonac”, riječi su gospodina RADUNA, koji još kaže da porodici pripada njegova zahvalnost za sve što je do sada učinila i – čini.
”Najveću radost”, dodao je on, ”pričinjavaju mi moje unuke i unuci”.

O nominacijama

Predsjednik NECTARA prokomentarisao je i nominacije za dodjelu nagrada NAJMENADŽER i NAJKOMPANIJA jugoistočne i srednje Evrope.

”Nagrade su potvrda uspeha i uvek je prijatno biti dobitnik priznanja. Poseban je osjećaj kada ono dolazi od stručne javnosti i ljudi iz biznisa, kao što je to sada slučaj. Zaista je lepo kada vam renomirana Regionalna agencija, čije je sedište u Bosni i Hercegovini, dodeljuje velika priznanja. Iskreno sam zahvalan i na to ponosan.

A, ipak, nećete mi zameriti ako kažem da je za nas – u NECTARU – najvažnije priznanje naših brojnih potrošača”, ocijenio je u razgovoru za EUROMANAGER gospodin Slobodan RADUN.