Vlada Sjeverne Makedonije razmatra ponudu Grčke preko Elektroprivrede Sjeverne Makedonije (ESM) da bude suvlasnik plinske elektrane od 800 megavata koja će se graditi na benzinskim terminalima u Aleksandropolisu, dok se priprema za sljedeći period prenosa energije uglja na druge izvore, poput prirodnog plina, vjetra i sunca.

Za najviše pet godina, jedan blok će biti isključen iz REK Bitola, a ista sudbina čeka i preostala dva u narednih 10-15 godina, ovisno o evropskim propisima.

To su izjavili premijer Zoran Zaev i direktor ESM-a Vasko Kovačevski, odgovarajući na novinarska pitanja prilikom obilaska pretovarne stanice u Skoplju za odlaganje starih peći i drugih neekoloških grijnih tela, prenosi portal „Nezavisen.mk“.

“Imamo jasnu energetsku strategiju i znamo da dolazi vrijeme kada ćemo morati zatvoriti elektrane na ugalj. “Zemlja razmatra prihvaćanje vrlo prijateljske ponude Grčke, da bude suvlasnik plinskih terminala u Aleksandropolisu, gdje će se graditi plinska elektrana od 800 megavata koja će proizvoditi dva i po puta više energije od energetskog deficita koji imamo kao zemlja”, rekao je Zaev, objašnjavajući da će se to učiniti direktnim ulaganjima ESM-a.

Premijer je dodao i da se zemlja suočava s izazovom gašenja sopstvenih elektrana na ugalj.

“U narednom periodu zatvoriće se blok REK “Bitola”koji će biti povezan sa gasovodom koji će prolaziti u blizini Bitole i koji će biti transformiran u gasnu elektranu”, rekao je Zaev, ističući da su strategija zemlje obnovljivi izvori energije.

“Iako nismo članica EU i nemamo obaveze plaćanja aranžmana s ugljičnim dioksidom, morat ćemo se prilagoditi tim obvezama tijekom pregovora o članstvu”, rekao je Zaev.

Takođe je najavio više ulaganja u obnovljive izvore energije i da očekuje uspješan proces za Čebren i Galište.

Direktor Kovačevski rekao je da će Blok 1 REK “Bitola” biti zatvoren u narednih pet godina, ali još uvijek se energetska tranzicija ne može izvršiti preko noći, s obzirom da je elektrana, koja proizvodi 75 posto energije, najveći proizvođač električne energije u toj zemlji.

“Planiramo da zatvorimo jedan od blokova, jedan po jedan u narednim godinama. U prvih pet godina zatvorit će se Blok 1, koji nije moderniziran i u koji će se najmanje ulagati.

“Ali Blok 2 i Blok 3 moraju raditi u narednih deset godina”, rekao je Kovačevski dodajući da se zbog toga u prethodne dvije ili tri godine ulagalo u modernizaciju i remont tih blokova kako bi se imala sigurna i stabilna proizvodnja električne energije.

Objasnio je da će se u narednom periodu u ove dvije jedinice termoelektrane morati primijeniti mjere zaštite okoliša, jer će raditi 10-15 godina, odnosno, kako je naglasio, “onoliko koliko to evropski propisi dopuštaju”.

Evropska energetska zajednica izdvojila je našu zemlju u ovom dijelu Evrope u smislu energetskih tranzicija ili transformacija, kazao je.

“Prvi projekat je zatvaranje REK ‘Oslomej’ i prelazak sa proizvodnje uglja na proizvodnju sunčeve energije,” rekao je Kovačevski.

Nadalje, kako je dodao, to će biti učinjeno u Bitolju, otvaranjem nove plinske elektrane, u početku prve koja će biti snage do 250 megavata i zamijenit će proizvodnju Bloka 1.

“Nastavljamo s investicijama u fotonaponske elektrane na području REK ‘Bitola’ i na području hidroelektrana, posebno u ‘Tikvešu’ gdje imamo priliku za dodatna ulaganja od 100 megavata fotonaponskih sistema, kao i u vjetroparkove koje moramo dovršiti.” Vjetroelektrana u Bogdancima, koja ima kapacitet od 36 megavata, a uz dodatna ulaganja od 14 megavata, dovršit ćemo projekt vjetroelektrane od 50 megavata u Bogdancima.

“Sljedeća faza je nova vjetroelektrana snage 50 megavata u Miravcima,” rekao je Kovačevski.

Očekuje da će ulaganja u obnovljive izvore energije, kao što su fotonaponski sistemi, hidroelektrane, kao revitalizacija postojećih i novih projekata, zatim u vjetroelektrane i uplinjavanje koje je perspektivno za proizvodnju energije, pokriti potražnju i zadovoljiti proizvodnju energije, a time će konačno završiti i proizvodnja energije iz ne-ekološki prihvatljivih goriva.

Nezavisen.mk