Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je danas da bi zemlje trebalo da izbjegavaju da daju vakcinu AstraZenece protiv covida-19 starijima od 60 godina zbog bojazni od rijetke pojave zgrušavanja krvi.

EMA smatra vakcinu AstraZenece sigurnom za sve starosne uzraste, ali nekoliko zemalja članica Evropske unije ju je prestala koristiti za mlade ili su ograničili na ljude od 50 do 65 godina.

Tu su odluku donijeli nakon zabilježenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka kod mlađe populacije.

Vođa radne grupe EMA za covid-19 Marko Kavaleri je rekao da je njihov stav i dalje da, “u kontekstu pandemije, korist vakcine premašuje moguće rizike”.

“No, s obzirom da zaraza jenjava i uzimajući u obzir da su mladi manje izloženi rizicima povezanim s covidom-19, smatramo da bi za njih bilo bolje da koriste vakcine razvijene mRNa tehnologijom, poput Moderne ili Pfizera”, rekao je Kavaleri.

Potvrdio je da se ta preporuka odnosi i na starije od 60 godina te da su Francuska i Njemačka, koje imaju na raspolaganju više vrsta vakcina, odlučile izbjegavati AstraZenecu i za starije od 60 te im radije nude mRNA vakcine.

ONASA-FoNet