Europski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi napisao na Twitteru kako Europska unija šalje pomoć u vakcinama protiv korona virusa za regiju Zapadnog Balkana, uprkos trenutnom problemu nedostatka vakcina, podsjetivši da je Unija pomagala regiju od početka pandemije.

“Stalo nam je do Zapadnog Balkana čija je budućnost je u Europskoj Uniji”, napisao je Varhelyi.

On je u ovoj izjavi potvrdio da EU uz pomoć Austrije regiji šalje 651.000 doza Pfizer/BioNTech cjepiva, a dostava će biti realizirana u periodu od maja do augusta.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je takođe je Twittala kako je od ključne važnosti ubrzati kampanju vakcinacije na svim prostorima.

“Sretna sam što mogu najaviti da smo osigurali doze koje će pomoći u procesu vakcinacije zdravstvenih radnika i drugih osjetljivih grupa na Zapadnom Balkanu. Europska unija je uz svoje partnere u regiji, koji su očekivali našu podršku”, napisala je i zahvalila Austriji za pomoć pri transportu vakcina.

“Zajedno smo u ovome”, kazala je Von der Leyen, koja je potvrdila da će od ukupne količine dostavljenih vakcina BiH primiti 214.000 doza.

ONASA