Evropska komisija (EK) i Evropska centralna banka (ECB) dale su pozitivne ocjene za aktivnosti Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) koje su se odvijale tokom 2020. godine, u izuzetno složenim uslovima pandemije, saopćeno je iz CBBiH.

– CBBiH je tokom 2020. godine nastavila održavati punu konvertibilnost domaće valute uprkos izazovima povezanim s ekonomskim posljedicama pandemije izazvane virusom COVID-19. Monetarna politika se i dalje zasniva na aranžmanu valutnog odbora koji uživa visok nivo kredibiliteta kod šire javnosti i ključna je za monetarnu stabilnost koja se temelji na nezavisnosti Centralne banke – ocijenjeno je tokom Ekonomskog i finansijskog dijaloga između Evropske unije (EU) i zapadnog Balkana i Turske, koji je održan 12. jula.

Iz CBBiH podsjećaju kako za potrebe godišnjeg Ekonomskog dijaloga između EU i zemalja zapadnog Balkana i Turske, institucije EU redovno prave analize vezane za provođenje ekonomskih politika, te daju osvrte o prethodno diskutovanim pitanjima i smjernicama.

– ECB je u svojoj godišnjoj ocjeni vezano za monetarnu politiku i finansijsku stabilnost istakla da je CBBiH napravila ključni napredak na implementaciji smjernica koje su formulisane prethodne godine u sklopu Ekonomskog dijaloga između EU i zapadnog Balkana i Turske. Puna konvertibilnost domaće valute je nastavljena da se provodi bez ikakvih turbulencija, što je pogotovo važno u kompleksnom institucionalnom ambijentu u BiH, te se daje preporuka da se nastavi sa takvom praksom i osigura puna nezavisnost CBBiH – navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, slijedom ECB-preporuka, tokom 2020. godine uspostavljena su dodatna analitička istraživanja vezana za inflaciona očekivanja i kreditne aktivnosti koja se redovno provode. “Makroekonomski model je razvijen i na osnovu njega CBBiH provodi i objavljuje makroekonomske projekcije. Također, ECB ističe da je usvajanje Zakona o osiguranju depozita u BiH važno za jačanje regulatornog bankarskog sistema”.

– Evropska komisija je, također, pohvalila aktivnosti CBBiH u oblasti statistike i napredak vezan za statistiku vladinih finansija, jer je od oktobra 2020. godine napravljen važan korak dostavljanjem podataka prema Eurostatu. Također su postignuta unapređenja vezana za pravovremenost i konzistentnost dostavljenih kvartalnih podataka iz oblasti statistike platnog bilansa i međunarodne investicione pozicije – navodi se u saopćenju.

FENA