Firma investicionog fonda APS Holding, Project one, preuzela je imovinu zrenjaninske fabrike lijekova Jugoremedije jer je isplatila cjelokupnu sumu od 362,5 miliona dinara, rekao je stečajni upravnik Radovan Savić, prenosi Beta.

Ponude za kupovinu Jugoremedije neposrednom pogodbom dostavili su Projekt one i to od 364,5 miliona dinara, Led Vision stile doo Beograd od 360 miliona i turska Birgim grupa od 260 miliona dinara.

Savić je za Betu rekao da još nije istekao žalbeni rok od osam dana, pa se ne zna da li će žalbu uložiti ove druge dvije firme koje su učestvovale na aukciji.

Od 2012. godine, kada je uveden stečaj u Jugoremediji, organizovano je čak 14 ponuda za prodaju. Prva privatizacija u 2002. godini je neslavno završila a bivši vlasnik Jovica Stefanović Nini je završio sa optužbama za privredne malverzacije. Nakon pet godina protesta, radničkih borbi i suđenja, privatizacija je raskinuta.

Onda su radnici vodili fabriku ali je zbog dugovanja Jugoremedija na kraju završila u stečaju. Duži niz godina fabrika je bila u zakupu i proizvodila medikamente, a unazad dvije godine uopće ne radi. Ukupna dugovanja firme su oko 25 miliona eura.

Savić je rekao za Betu da je počela isplata povjerilaca i da su dio potraživanja dobili Komercijalna banka, Razvojni fond Vojvodine i Poreska uprava, kao i kupac Project One, ali da su neki nezadovoljni pa su pokrenuti sudski sporovi.

Iz prvog isplatnog reda preostaje da se namiri još Razvojni fond Srbije koji potražuje oko 115 miliona dinara.

Radnici kojima se duguju višemjesečne plate moraće da sačekaju dok se ne okončaju sporovi i proda još jedan dio imovine da bi se utvrdilo u kom procentu će se namiriti njihova potraživanja.

Beta/Agencije