Francuska se nada da će sa 26 ostalih članica Evropske unije postići dogovor o fondu za oporavak u iznosu od 750 milijardi eura u julu, rekao je predsjednički savjetnik u srijedu uoči video konferencije između čelnika EU u petak.

EU je predložila paket pomoći u iznosu od 750 milijardi eura kako bi se pomoglo zemljama u rješavanju posljedica koronavirusne krize, ali neke štedljive države sjeverne Evrope pod vodstvom Austrije i Nizozemske duboko su skeptične.

– Nikome nije u interesu da dođe do kolapsa – rekao je savjetnik i dodao da su posljednjih nekoliko sedmica napravljeni “ogromni koraci”, uključujući obezbjeđivanje podrške svih zemalja EU za zajednički mehanizam zaduživanja za finansiranje fonda.

– Svi se slažu da nam treba značajan i hitan plan oporavka i mehanizam duga, što nije mali podvig – rekao je savjetnik.

Međutim, rekao je da ostaju razlike oko toga da li će se raspodijeliti sredstva u obliku grantova najteže pogođenim zemljama poput Italije ili putem kredita, što podržava takozvana grupa “Štedljiva četvorka”.

Čekanje da se dogovori o budžetu i paketu pomoći do septembra ne bi bilo idealno, rekao je zvaničnik, zbog drugih kriza koje su se nagomilale, uključujući pregovore o Brexitu i novog talasa migrantske krize.

FENA