Najveći posao u sektoru luksuza ponovo je na stolu pošto je čuveni njujorški draguljar Tiffany & Co pristao na prodaju kompaniji LVMH iz Pariza, vlasnika bilionera Bernarda Arnaulta, po cijeni manjoj od one koju je očekivao, prenosi Beta.

LVMH će platiti 131,50 dolara za svaku akciju Tiffanyja, odnosno ukupno 15,8 milijardi dolara, dok je američka firma očekivala 16,2 milijarde dolara koliko su Francuzi ponudili ranije ove godine.

Firma LVMH izgledalo je da je prošlog mjeseca odustala od kupovine Tiffanyja, jer je rekla da je vlada Francuske tražila od nje odlaganje tog posla zbog prijetnje Vašingtona američkim carinama na francusku robu.

Sada izgleda da je otpao taj razlog dvoumljenja Francuza, a posljednjih dana se tvrdi da veliki akcionari obje firme navaljuju da se postigne dogovor.

„Uvjereni smo, kao i uvijek, u impresivan potencijal brenda Tiffany i verujemo da je LVMH pravi dom za njega“, rekao je danas izvršni direktor LVMH Bernard Arnault.

Audrey Hepburn u sceni iz Doručak kod Tiffanyja

Tiffany je poslednjih godina pokušao da povrati sjaj ere od prije pola vijeka kada je blistao i u filmu „Doručak kod Tiffanyja“, ali se pokazalo da se njegova vjerna klijentela osula jer je – ostarila. Pokušao je da se preusmjeri na mlađe kupce i snažno se reklamira na internetu, a u toj transformaciji bi mogli da mu pomogna duboki džepovi LVMH.

LVMH, proizvođač luksuzne potrošne robe, veruje da će uspjeti da ojača poziciju Tiffany na američkom tržištu vrhunskog nakita i očekuje uspjeh i na tržištu Kine, gdje se Tiffany već proširio.

Francusku kupovinu američke kompanije su već odobrili upravni odbori obje firme i očekuje se da ugovor bude potpisan početkom sljedeće godine.

Šta je sve u vlasništvu LVMH-a

Inače, LVMH, ili Moët Hennessy Louis Vuitton, najveća je svjetska grupa luksuzne robe, a u vlasništvu je i pod vodstvom Bernarda Arnaulta, najbogatijeg čovjeka u Europi. Evo glavnih marki, prema izvještaju Guardiana.

Vina i žestoka pića

Moët & Chandon, Dom Pérignon, Veuve Clicquot Ponsardin, Krug, Ruinart, Mercier, Château d’Yquem, Domaine du Clos des Lambrays, Château Cheval Blanc, Hennessy, Glenmorangie, Belvedere, Volcán de Mi Tierra, Cloudy Bay, Terrazas

Moda i proizvodi od kože

Louis Vuitton, Christian Dior Couture, Celine, Loewe, Kenzo, Givenchy, Thomas Pink, Fendi, Emilio Pucci, Marc Jacobs, Berluti, Nicholas Kirkwood, Loro Piana, Rimowa, Patou, Fenty

Parfemi i kozmetika

Parfumi Christian Dior, Guerlain, Parfumi Givenchy, Kenzo Parfumi, Benefit kozmetika, šminka za sve, Acqua di Parma, svježa, Fenty Beauty by Rihanna

Satovi i nakit

Bulgari, TAG Heuer, Chaumet, Dior satovi, Zenith, Fred, Hublot

Izvor: Beta/The Guardian