Italijanski ministar finansija Daniel Franko rekao je da se Grupa 20 industrijski najrazvijenijih zemalja nada da će na ministarskom sastanku u julu postići sporazum o međunarodnom oporezivanju, na čemu insistira američka ministarka finansija.

Iako se o međunarodnoj poreskoj reformi razgovara već nekoliko godina, italijanski ministar finansija rekao je da je ove godine došlo do “ubrzanja procesa”.

Ministarka finansija SAD Dženet Jelen (Janet Yellen) je prošle nedelje predložila određivanje globalne minimalne poreske stope, navodeći da je neophodno osloboditi se “30-godišnje trke do dna” u kojoj su zemlje smanjile stope poreza na dobit u pokušaju da privuku multinacionalne kompanije.

Ona je navela da će Bajdenova administracija raditi sa ostalim članicama G-20 kako bi se postigao dogovor o minimalnoj stopi.

Diskusije su usredsređene na dva stuba globalnog međunarodnog oporezivanja: pravičnu raspodjelu dobiti između različitih zemalja u kojima multinacionalne kompanije posluju i globalnu minimalnu efektivnu poresku stopu, rekao je Franko.

“G-20 je posvećen postizanju sporazuma, nadamo se i očekujemo da će biti realizovan u julu”, kada je zakazan sastanak ministara ekonomije i finansija u Veneciji, rekao je on.

Italija je prošlog decembra preuzela rotirajuće predsjedavanje Grupom 20, koja okuplja vodeće zemlje čije ekonomije ukupno čine više od 80 odsto svetskog BDP.

ONASA-BETA