Čelnici Grupe G7 usvojili su u subotu na samitu u Engleskoj plan za podršku zemljama niskih i srednjih prihoda u izgradnji bolje infrastrukture kao protivteži jačanju uticaja Kine.

Čelnici G7 postigli su konzenzus o potrebi zajedničkog pristupa prema Kini koja izvozi robu po nepošteno niskim cijenama i krši ljudska prava, rekao je u subotu visoki zvaničnik administracije američkog predsjednika Joea Bidena.

On je rekao da je dogovorena i potrebna koordinacija otpornosti lanca snabdjevanja kako bi se demokratije međusobno podržavale, prenosi SEEbiz.

Označavanje Kine netržišnom ekonomijom

“Rekao bih da su bili jednoglasni kad je riječ o volji da se kritikuju kršenja ljudskih prava i temeljnih sloboda. Predani su djelovati na ono što vidimo”, dodao je zvaničnik.

On je rekao da je G7 daleko odmakao u odnosu na prije tri godine kada u završnoj izjavi Kina nije bila ni spomenuta.

Po pravilima WTO-a, označavanje Kine netržišnom ekonomijom omogućuje njenim trgovinskim partnerima, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), da koriste poseban okvir kako bi utvrdili izvozi li Kina robu po nepošteno niskim cijenama i, ako je to slučaj, da uvedu dodatne protivdampinške carine.

Biden je rekao da želi da plan pod nazivom Build Back Better World (B3W), a koji SAD podržava, bude kvalitetnija alternativa sličnom kineskom programu, prenosi BBC.

Inicijativom Jedan pojas jedan put Kina finansira države ali ih i gura u dugove

Kina putem inicijative Jedan pojas jedan put finansira izgradnju željeznica, puteva i luka u mnogim zemljama, ali je zbog toga i predmet velikih kritika jer neke od njih gura u velike dugove.

U izjavi sa samita u Kornvolu, čelnici G7 naveli su da će ponuditi transparentno partnerstvo visokih standarda utemeljeno na vrijednostima.

Međutim, pojedinosti o tome kako će se taj plan finansirati nisu jasne.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da još nisu u fazi da to mogu objaviti.

SAD posebno kritikuje kinesku takozvanu “dužničku demokratiju”.

Podržan novi plan za zaustavljanje budućih pandemija

Čelnici G7, sedam najbogatijih zemalja svijeta, takođe su podržali novi plan za zaustavljanje budućih pandemija.

Mjere uključuju skraćivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje vakcina i ljekova za covid-19 na ispod 100 dana.

Demokratije se moraju ujediniti kako bi rješavale probleme

Pridruživši se Bidenovoj inicijativi, čelnici G7 poručili su svijetu da dijele njegovo viđenje da bi ovaj period mogla biti globalna prekretnica i da se demokratije moraju ujediniti kako bi rješavale probleme i zaustavile uspon autokratija koje jačaju zadnjih godina.

Nakon četiri teške godine s administracijom Donalda Trumpa, time su iskazali i želju da Biden uspije u svojim planovima.

Evropljani su, međutim, oprezni, a najviše Francuska koja se zauzima za više nezavisnosti o SAD-u, prenosi dpa.

S obzirom na bliske ekonomske veze s Pekingom, skloniji su saradnji iza kulisa u pitanjima kao što su zaštita intelektualnog vlasništva i trgovina.

Obećano milijardu doza vakcina protiv covida-19 za siromašnije zemlje

Čelnici G7 u petak su obećali da će zajedno osigurati milijardu doza vakcina protiv covida-19 za siromašnije zemlje, bez uslova koje postavljaju Kina i Rusija.

Samit G7 prvi je fizički sastanak čelnika u ovom formatu u zadnje dvije godine, nakon što su se čelnici G7 prošle godine zbog pandemije sastali virtuelno, ali i prvi veći međunarodni samit za američkog predsjednika Joea Bidena.

G7 čine Sjedinjene Države, Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija i Japan, a na samitu učestvuju i predstavnici Evropske unije.

ONASA-MINA