Pandemija koronavirusa pogodila je tržište energenata u ovoj godini i potražnja za gasom pala je dva odsto, procijenio je ruski Gazprom.

Pandemija je daleko snažnije pogodila potražnju za ostalim fosilnim gorivima, tvrde u Gazpromu, predviđajući oporavak potražnje za prirodnim gasom u predstojećem periodu, prenosi Hrportfolio.

Potražnja za prirodnim gasom dugoročno će rasti, za 1,3 biliona kubnih metara do 2040, kada će premašiti 5,3 biliona kubnih metara, procjenjuje Gazprom u dugoročnim prognozama.

Među ključnim trendovima na tržištu izdvaja se pad proizvodnje u Evropi i povećanje potrošnje u Kini.

Ove godine je u Evropi proizvedeno oko 220 milijardi kubnih metara gasa, gotovo sedam odsto manje nego prošle godine, i u Gazpromu očekuju nastavak silaznog trenda u dugoročnoj perspektivi.

U Kini pandemija i mjere njenog suzbijanja nisu smanjili potražnju za gasom, koja je prema preliminarnim Gazpromovim procjenama ove godine porasla šest odsto na oko 325 milijardi kubnih metara.

Trend rasta biće nastavljen i u dugoročnoj perspektivi, smatraju u ruskoj kompaniji.

Oni ističu i pojačanu konkurenciju zbog zahtjeva energetskom sektoru da poštuje postrožene standarde zaštite okoline.

Planiraju stoga da prošire bazu resursa, grade novu infrastrukturu, diversifikuju izvozne rute i poboljšaju portfolio proizvoda.

ONASA-MINA