Glavni grad srednjoazijske države Turkmenistan Ashgabat, grad sa oko milion stanovnika, proglašen je najskupljim gradom na svijetu za strane radnike, prema anketi koju je provela konsultantska kuća Mercer o troškovima života 2021. godine.

Najskuplji prošlogodišnji grad je bio Hong Konga koji je sada drugi, a slijede Beirut u Libanonu i Tokio u Japanu.

Izvještaj osmišljen kako bi pomogao kompanijama i vladama širom svijeta

Prema Merceru, ovaj izvještaj je osmišljen kako bi pomogao kompanijama i vladama širom svijeta da utvrde koliko bi trebali platiti emigrantima i iseljenim radnicima tako što je procijenio više od 200 roba i usluga.

Godišnji izvještaj Mercera rangira 209 gradova na osnovu troškova troškova života kao što su stanovanje, prevoz i hrana.

Većina gradova u Mercerovih 10 najskupljih su poslovna središta u kojima je ekonomski rast doveo do poskupljenja cijena stanovanja i ostalih životnih troškova.

Ali Ashgabat svoj visoki plasman duguje ekonomskim nedaćama, a ne prosperitetu, objašnja BBC. Poznat po autokratskoj vladi i velikim rezervama plina, Turkmenistan se bori sa dugotrajnom ekonomskom krizom koja je mnoge građane odvela u siromaštvo.

Tako je i glavni grad Libana, Bejrut, skočio sa 45. pozicije godinu ranije na 3. mjesto u istraživanju za 2021. godine, zbog “političkih previranja” posljednjih godina i “teške i opsežne ekonomske depresije”.

I u našoj regiji skuplji život

Život za strane radnike je u cijelom regionu poskupio, pošto su sve regionalne prijestolnice prošle godine bile rangirane puno niže nego ove.

Tako je Zagreb zabilježio skok sa 152. mjesta prošle godine na 140. mjesto ove godine, Tirana sa 163. na 152. mesto, a Ljubljana sa 148. na 126. mesto, Beograd je sada na 163. mjestu, pokazuje lista koju je objavio Merser.

Sarajevo se popelo sa 197. mjesta prošle godine na 186. mjesto ove godine, kao i Skoplje, koje je lani bilo na 202. mjestu, a ove godine se našlo na 192. mjestu.

Rangiranje za ostala finansijska središta

Tri švicarska grada bila su među prvih 10, uključujući Zürich, koji je pao na peto mjesto.

Od najskupljih kineskih gradova, Šangaj se popeo za jedno mjesto na broj šest, dok se glavni grad Peking popeo na deveto mjesto.

Singapur, ostrvski grad-država poznat po procvatu financijskog sektora, zauzeo je sedmo mjesto.

London je zauzeo 18. mjesto, što je za jedno mjesto više od broja 19 prošle godine.

BBC/Tanjug