VELENJE – Slovenački proizvođač kućnih aparata Gorenje najavio je da će u narednim sedmicama objaviti javni poziv za dostavljanje ponuda za njegovu fabriku „Gorenje Tiki” u Srbiji, koja proizvodi male bojlere.

Kompanija iz Velenja, koja je u vlasništvu kineskog Hisensea, takođe namjerava da proda „Tiki” brend zajedno sa svojom srpskom podružnicom, javlja slovenačka agencija STA.

Najavljujući danas prodaju ove fabrike u Staroj Pazovi, Gorenje je navelo da očekuje interesovanje od nekoliko kompanija koje proizvode bojlere i klima uređaje, i to iz Evrope i SAD.

Kompanija je saopštila da ova prodaja predstavlja nastavak strategije otuđenja nematerijalne imovine i fokusiranja na glavnu aktivnost Gorenja, dodajući da se taj proces odvijao i prije dolaska novog vlasnika, Hisensea, koji je Gorenje kupio u junu 2018.

Najava prodaje „Gorenja Tiki” dolazi nakon što je matična kompanija u Sloveniji u decembru prodala mariborsko preduzeće za preradu otpada „Gorenje Surovina” i njegove ogranke firmi „Eko Surovina”, društvu za preradu otpada u vlasništvu preduzetnika Izeta Rastodera.

Agencija STA navodi da je Gorenje još prošle godine pokušalo da proda „Gorenje Tiki”, koji trenutno zapošljava 30 ljudi u Sloveniji i 520 u Srbiji, ali da je proces obustavljen zbog preuzimanja Hisensea.

Gorenje je preselio proizvodnju malih bojlera iz ljubljanske opštine Šiška u Srbiju 2010. godine. Fabrika u Staroj Pazovi, čije se odeljenje za razvoj nalazi u Velenju, proizvodi oko pola miliona jedinica godišnje.

Prema pisanju lista Delo, „Gorenje Tiki” je imalo u vlasništvu 36.000 kvadratnih metara zemljišta u Šiški, koje je prenijeto na matičnu kompaniju. List dodaje da je Gorenje zatim prodalo tri četvrtine tog zemljišta i da pregovara o prodaji preostalih parcela.

Tanjug
Foto: Gorenje Group