Više od tri miliona ljudi u SAD-u i nekoliko desetina hiljada kupaca u Kanadi postali su žrtve krađe podataka koju su sproveli hakeri, kompromitirajući sistem jednog spoljnog partnera Volkswagen grupe (VW).

Volkswagen grupa je potvrdila ovoga vikenda da je njihova podružnica u SAD-u, koja je prikupljala podatke klijenta za potrebe marketinga i online prodaje, bila žrtva hakerskog napada, pri čemu su anonimni hakeri ukrali iz njenog sistema podatke više od 3,3 miliona ljudi, prenio je Reuters.

Riječ je o podacima koji uključuju imena, telefonske brojeve, e-mail i adrese stanovanja, a u određenom broju slučajeva i VIN brojeve njihovih automobila, kao i brojeve vozačkih dozvola i brojeve socijalnog osiguranja, što su u SAD-u pogotovo osjetljivi podaci.

Ukradeni podaci se odnose na kupce Volkswagenovih i Audijevih vozila, kao i na one koji su kontaktirali ove kompanije interesujući se za moguću kupovinu vozila.

VW je saopštio da je već kontaktirao oko 90 hiljada klijenata kojima su ukradeni najosjetljiviji podaci i ponudio im besplatnu pomoć u zaštiti.

Tanjug