Britanski premijer Boris Johnson, u nastojanju da pojača pritisak na Europsku uniju u pregovorima o trgovini, priprema se uvesti potpune carinske i granične provjere za svu robu koja će nakon brexita iz EU-a ulaziti u Ujedinjenu Kraljevinu, izvijestio je britanski list The Telegraph.

“Planiramo potpune provjere svog uvoza iz EU-a, izvozne deklaracije, sigurnosne deklaracije, zdravstvene provjere za životinje i prolazak sve robe za samoposluge kroz postaje granične inspekcije”, prenio je Telegraph izjavu neimenovanog višeg vladinog dužnosnika.

“To će udvostručiti praktične izazove na granici od siječnja 2021.”, rekao je izvor lista.

Velika Britanija nakon 47 godina članstva u ponoć je izašla iz Europske unije. Od referenduma o Brexitu do izlaska protekle su tri godine.

Pred Britanijom, ali i Unijom sada je godinu dana mukotrpnih pregovora oko svih detalja razdruživanja poput izlaska iz zajedničkog tržišta, pregovaranje novih trgovinskih sporazuma, pitanje granice sa Sjevernom Irskom.

Luka Dover jedna je glavnih ulaznih točaka u Veliku Britaniju. Kako je Britanija dio Schengena i zajedničkog tržišta granice i carinske kontrole u punom opsegu nema.

No ako će Johnson inzistirati da se ona uvede, prema nekim procjenama, ako bi svaki kamion koji dolazi proveo na prijelazu sedam sekundi nastao bi kaos.

Sinoćnji čin izlaska iz EU označava tek početak novih teških pregovora između Bruxsellesa i Londona koji se moraju okončati za godinu dana. Kako će oni teći i hoće li završiti u roku za sada se nitko ne usudi pretpostaviti. Sudeći prema prijašnjim pregovorima oko samog izlaska koji su trajali tri godine, a Britanija je tražila tri odgode, jedino se zna da će biti dinamični i napeti.

Hina