Kina odavno slovi kao svjetski ”kralj proizvodnje”, bar za visokotehnološke kompanije kao što su Apple, Dell, Microsoft i mnoge druge.

Ali sudeći prema nedavnim izvještajima, ovoj vladavini dolazi kraj jer proizvođači traže proizvodne mogućnosti izvan ove azijske zemlje, piše iDrop News.

Ovaj potez je čisto financijski jer se tarife na robu kineske proizvodnje u Americi i dalje povećavaju. Te tarife će se vjerojatno zadržati jer se tenzije između SAD-a i Kine dodatno pogoršavaju, dijelom i zbog za Ameriku kontroverzne uloge Kine u pandemiji coronavirusa.

Foxconn se udaljuje od Kine

Jedan od najvećih proizvođača koji se udaljio od Kine je Hon Hai Precision Industry Co., zvani Foxconn. Foxconnova glavna baza operacija se i dalje nalazi u Kini, ali kompanija iz Kine seli proizvodnju.

Kompanija već sada proizvodi 30 posto svojih proizvoda izvan Kine što je ustvari malo, ali i značajno jer je prošle godine 25 odsto robe izrađeno izvan kineskih granica.

Predsjedavajući Foxconna Young Liu je je izjavio da na lokacijama izvan Kine proizvode ekosisteme i da ovaj tajvanski proizvođač traži dodatnu tvornicu u jugoistočnoj Aziji, Južnoj Americi i drugim regijama.

„Bez obzira da li se radi o Indiji, jugoistočnoj Aziji ili Americi, u svakom će postojati proizvodni ekosistem. Dok će Kina i dalje igrati ključnu ulogu u proizvodnoj imperiji Foxconna, dani Kine kao ”svjetske fabrike” su završeni.”

I dijelovi proizvodnje iPhonea premješteni izvan Kine

Foxconnova odluka ima efekt smanjivanja proizvodnje u Kini imat će uticaja i na druge kompanije, poput Applea.

Nedavna izvješća pokazuju da su neki dijelovi proizvodnje iPhonea već premješteni izvan Kine. Izvori koji su govorili za TechCrunch su rekli da Foxconn sastavlja iPhone 11 u fabrici u blizini Chennai-a u Indiji. Indijski ministar trgovine i industrije potvrdio je u tvitu ovaj izvještaj.

Ovi se telefoni sklapaju u malim serijama i isporučuju u maloprodajne prodavaonice od jula. Iako je kompanija započela ma malo, navodno planira povećati svoju proizvodnju u narednim godinama.

Apple se i dalje oslanja na Kinu

Predsjedavajući Foxconna Young Liu je rekao i da bi Apple mogao već sada, ako želi, napraviti iPhone izvan Kine.

Međutim, iako je Apple eksperimentirao s premještanjem nekih manjih elemenata svoje proizvodnje u zemlje poput Vijetnama i Indije, još uvijek nema drugog izbora osim da se nastavi oslanjati na Kinu i njenu radnu snagu od milione radnika kako bi podržao onu vrstu proizvodnje koja je potrebna da ide u korak sa globalnom populacijom kupaca koji su uvijek gladni najnovijih proizvoda.

O Foxconnu:

Hon Hai Precision Industry Co, Ltd., poznata kao Foxconn Technology Group i još poznatija kao Foxconn, tajvanski je proizvođač multinacionalnih elektroničkih ugovora sa sjedištem u Tuchengu, New Taipei City, Tajvan. Danas je najveći svjetski pružatelj usluga proizvodnje elektronike i treća po veličini tehnološka kompanija po prihodima.

Kompanija je najveći privatni poslodavac na Tajvanu i jedan od najvećih poslodavaca širom svijeta. Foxconn proizvodi elektronske proizvode za velike američke, kanadske, kineske, finske i japanske kompanije. Značajni proizvodi proizvođača Foxconn uključuju BlackBerry, iPad, iPhone 11, iPod, Kindle, Nintendo 3DS, Nokia uređaje, Xiaomi uređaje, PlayStation 3, PlayStation 4, Wii U, Xbox 360, Xbox One i nekoliko CPU utičnica, uključujući TR4 Procesorska utičnica na nekim matičnim pločama.

Većina Foxconnovih tvornica smještena je u Aziji (12 tvornica u devet kineskih gradova – više nego u bilo kojoj drugoj zemlji), a ostale su u Brazilu, Europi i Meksiku.

Kad je riječ o Evropi, Foxconn ima tvornice u Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Turskoj.