Hrvatska i ostale evropske zemlje već su mjesecima preplavljene kontaminiranim susamom uvezenim iz Indije, koji sadrži kancerogeni pesticid etilen oksid zbog čega je i sa hrvatskog tržišta povučen niz proizvoda od susama.

Incident s pesticidom etilen oksidom kojim su tretirane sjemenke susama već je neko vrijeme predmet u okviru sistema brzog uzbunjivanja za hranu (RASFF) među zemljama članicama EU i trećih zemlja. Zasad je utvrđeno da je susam porijeklom iz Indije, rekao je direktor hrvatskog odeljenja za RASFF Alen Petričević agenciji Hina.

Prošle godine u septembru, prijavljeni su vrlo visoki nivoi etilen oksida u određenim serijama sjemena susama poslatih iz Indije u Evropsku uniju, a koje su čak 1.000 puta više od maksimalno dozvoljenog nivoa od 0,05 miligrama po kilogramu, propisanog evropskom uredbom.

Evropska unija je zaključila da takva kontaminacija podrazumijeva ozbiljan rizik za zdravlje ljudi u Uniji jer je etilen oksid razvrstan kao mutagena, karcinogena i reproduktivno toksična materija, a osim toga nije odobrena za upotrebu u sredstvima za zaštitu bilja u Uniji.

U Hrvatskoj su, prema podacima Ministarstva poljoprivrede, u 2020. zabilježene 73 objave za potrošače, od čega se najviše odnosilo na incident s etilen oksidom. To je porast u odnosu na 2018. kad je zabilježeno 60 objava i u odnosu na 2019. kad su bile 53 objave.

Prva je na incident putem evropskog RASFF sistema upozorila Belgija nakon čega je slijedilo vraćanje spornih proizvoda distributerima, a potom je EU obavezala uvoznike da na granicama dodatno analiziraju sjemenke podrijetlom iz Indije.

Petričević je naveo da je po njegovoj procjeni dio proizvoda došao do krajnjih kupaca, a da u ovoj godini nisu zabilježeni novi slučajevi njihovog stavljanja na tržište.

On pretpostavlja da je na tržištu zbog pojačanih kontrola preostalo još malo količina susama koji je dustriburan prošle godine.

Naglasio je, međutim da su pojedini subjekti iz preventivnih razloga povukli svoje gotove proizvode s tržišta iako u njima nije bilo dokazalo prisustvo etilen oksida ili je utvrđena količina manja od maksimalne dopuštene granice za taj pesticid.

Tanjug