Hrvatsko Ministarstvo finansija objavilo je danas da je na međunarodnom tržištu kapitala realizovalo dvije tranše obveznica u ukupnom iznosu od 2,0 milijarde eura, što je prvo zaduživanje države putem obveznica od početka 2021.

Ministarstvo je, prenosi portal Seebiz, u četvrtak realizovalo na međunarodnom tržištu 12-godišnju obveznicu, s dospjećem 2033. godine, u nominalnom iznosu od milijardu eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto i prinos 1,257 posto, te 20-godišnju obveznicu, s dospjećem 2041., u nominalnom iznosu od milijardu eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,75 posto i prinos 1,788 posto.

To je prvi put da je ročnost neke izdate evroobveznice produžena na 20 godina, čime je Hrvatska, kako se navodi, osigurala finansiranje na najduži rok u svojoj istoriji na međunarodnom tržištu kapitala.

Prema saopštenju ministartva, zabilježena je izuzetno snažna potražnja investitora za obje tranše evroobveznica, koja je premašila 6,4 milijarde eura, što je 3,2 puta više u odnosu na ukupan nominalni iznos emisije.

Novac prikupljen najnovijim zaduženjem će se iskoristiti u opšte budžetske svrhe i za refinansiranje postojećih evroobveznica Hrvatske, koje dospevaju u martu 2021. u iznosu od 1,5 milijardi dolara, s kuponskom kamatnom stopom od 6,375 posto.

Tanjug