Kineska Huawei Technologies lansirala je u srijedu svoj operativni sistem Harmony za odabrane pametne telefone, nastojeći se tako oporaviti od američkih sankcija koje su zaustavile njeno poslovanje s mobilnim telefonima, piše Reuters.

Huawei će započeti s uvođenjem programa HarmonyOS na odabranim modelima pametnih telefona, nudeći korisnicima mogućnost prelaska sa trenutnog operativnog sistema zasnovanog na Googleovoj Android platformi jer su američke sankcije zabranile Googleu pružanje tehničke podrške novim modelima telefona Huawei i pristup Googleovim mobilnim uslugama, podsjeća Reuters.

Zabrana je Huaweijevo poslovanje s mobilnim telefonima dovela pod ogroman pritisak. Nekad najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, Huawei je sada na šestom mjestu, s udjelom na tržištu od 4% u prvom tromjesečju.

To znači da se od sada kompanija više neće u potpunosti oslanjati na Android. Umjesto da bude zamjena za sličnu, Huawei najavljuje HarmonyOS-u kao platformu ‘Internet-of-Things’ koja ima za cilj rad na i povezivanje drugih uređaja poput laptopa, pametnih satova, automobila i uređaja.

Kompanija je predstavila nekoliko novih proizvoda koje koriste HarmonyOS, uključujući tablet, pametni sat i olovku prilikom video prezentacije iz sjedišta kompanije u Šenženu.

Prezentacija je najavila i telefon P50, čije je proljetno predstavljanje odgođeno a iz Huaweija kažu da žele do kraja godine imati HarmonyOS na 200 miliona pametnih telefona i 100 miliona nezavisnih pametnih uređaja.

Na prezentacija nije bilo novih pametnih telefona, iako je u saopćenju kompanije rečeno da će dva starija vrhunska modela biti ponovno objavljena.

“Problem s postojećim operativnim sistemima je taj što se uređaji ne mogu lako povezati, jer korisnici često moraju da preuzimaju zasebne aplikacije da bi se stvari povezale, rekao je Wang Chenglu, predsjednik softverskog odjela Huawei Consumer Business Group, koji je vodio Huaweijeve napore na razvoju HarmonyOS-a od 2016. godine..”Ali Harmony može omogućiti povezivanje uređaja kako bi stvorili super uređaj. Radit će kao jedan sistem datoteka, doslovno kao jedan uređaj”, rekao je Wang.

Wang je rekao da bi volio da i drugi proizvođači pametnih telefona usvoje HarmonyOS, ali dodao je da Huawei vidi velike mogućnosti u radu s proizvođačima uređaja koji nisu pametni.