promijenimo svijet na bolje…
logo-euromanager
promijenimo svijet na bolje…

Branimir GVOZDENOVIĆ, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore

Branimir GVOZDENOVIĆ, ministar održivog razvoja i turizma Crne Gore,

laureat nagrade NAJMINISTAR u jugoistočnoj i srednjoj Evropi za 2015. godinu,,TURIZAM JE POKRETAČ NAŠE EKONOMIJE“

  • Ova grana čini 20 odsto društvenog proizvoda
  • Izuzetna ponuda utemeljena na novim resortima i brendiranim hotelima
  • U realizaciji veliki projekti koji se – u sve većoj mjeri – afirmišu u svijetu
  • Jedan od prioriteta: intenzivno razvijati primorsku oblast, ali i - sjever
  • Među 184 zemlje izdvojeni kao država sa najozbiljnijom perspektivom
  • Od januara do početka avgusta 2015 – u odnosu na isti period 2014. godine – zabilježen porast broja posjetilaca za 15, a ostvarenih noćanja za 16 odsto
  • Ugovorene investicije za visokokvalitetni turizam oko tri milijarde eura
  • Eliminacija crnih ekoloških tačaka

Moramo još više razmišljati kako da u cijelom regionu idemo naprijed, ali i najkonkretnije na tome raditi. Ovi prostori raspolažu ogromnim potencijalima koji su, nažalost, još nedovoljno – iskorišteni“, poručio je gospodin Gvozdenović.PREDSTAVLJAMO NAJMINISTRA U JUGOISTOČNOJ
I SREDNJOJ EVROPI ZA 2015 – BRANIMIRA GVOZDENOVIĆA, PRVOG ČOVJEKA MINISTARSTVA ODRŽIVOG RAZVOJA I TURIZMA CRNE GORE.

Gospodin GVOZDENOVIĆ je rođen 1961. godine u Baru. Završio je Elektrotehnički fakultet u Podgorici. Profesionalnu karijeru započeo je u Sekretarijatu za razvoj Crne Gore – u organizacionim poslovima, gdje je koordinirao mladim timom stručnjaka. Ovaj tim je, devedesetih godina prošlog vijeka, inicirao informatički razvoj Crne Gore na novim ICT platformama. Kasnije je imenovan za pomoćnika u Sekretarijatu, da bi – 1999 godine – bio izabran za izvršnog direktora Pošte Crne Gore.
Postao je potpredsjednik Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i privredni razvoj 2011. godine i tu dužnost obavljao u tri mandata. U tom periodu 18 mjeseci bio je predsjednik Opštine Bar. U narednom mandatu Vlade bio je ministar za ekonomski razvoj. Poslije parlamentarnih izbora, 2009, u novoj Vladi izabran je za ministra uređenja prostora i zaštite životne sredine. Ovu funkciju obavljao je do kraja 2010. Od februara 2011. do decembra 2012. bio je politički direktor Demokratske partije socijalista Crne Gore.
Branimir GVOZDENOVIĆ je u toku karijere, uz ostalo, bio i predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore i član UO JPPTT Crne Gore. Jedan je od inicijatora za održavanje Festivala informatičkih dostignuća (INFOFEST), najznačajnije regionalne ICT manifestacije, kao
i niza projekata, koji su dali zapažene rezultate u razvoju države. Više puta biran je za poslanika u Skupštini Crne Gore...Istaknuti je društveni i sportski radnik.„...Raduje me što ćemo ovom prilikom razgovarati o dometima i ambicijama Crne Gore u ekonomiji, pogotovo turizmu, projektima koji su u realizaciji i pripremi, ali i o bitnim regionalnim temama”.
Ovo je, između ostalog, u uvodu intervjua za EUROMANAGER istakao Branimir GVOZDENOVIĆ, dodavši da mu je na raznim odgovornim funkcijama, koje je obavljao, bilo, a i sada je, „veliko zadovoljstvo raditi u svojoj Crnoj Gori, koja ima jasan evropski i euroatlantski put i doživljava sve veći progres”. „U Crnoj Gori je za manje od deset godina bruto društveni proizvod povećan za gotovo tri puta”, podsjetio je naš sagovornik i rekao ,,da je Crna Gora pokazala izuzetnu otvorenost prema svim susjedima, bila, i ostala, dobar primjer multietničkog sklada na prostoru cijelog regiona”.

Promet - utrostručen

„Turizam predstavlja”, kazao je dalje gospod
in GVOZDENOVIĆ, „pokretačku snagu crnogorske ekonomije”. „On čini 20 odsto društvenog proizvoda naše države. U portofoliju Ministarstva održivog razvoja i turizma, na čijem sam čelu, osim turizma su i životna sredina, kao i dijelovi koji su vezani za komunalnu infrastrukturu i građevinarstvo, a pogotovo za urbanizam”.

Glavna odlika Crne Gore jeste razvoj visokokvalitetnog turizma...?

B. GVOZDENOVIĆ: „Da, i to se događa zahvaljujući novim resortima i brendiranim hotelima. U proteklih sedam godina promet u turizmu se utrostručio. Inače, poslije obnove nezavisnosti Crne Gore kod nas se desio turistički bum, kada smo pokazali da i na ovom turbulentnom Balkanu – na poseban demokratski način – možete doći do određenih rješenja, koja pripadaju vašoj državi. Najintenzivnije aktivnosti zabilježene su u turizmu. Svakodnevno pratimo velike projekte, koji se ovdje realizuju. I do vas je sigurno došla prijatna vijest da nam je dodijeljena nagrada za najbolju plažu u Evropi. Prije nekoliko mjeseci PORTO MONTENEGRO ‘okitio’ se vrijednom nagradom kao najprestižnija marina na Mediteranu. Naši projekti se u sve većoj mjeri promovišu po čitavom svijetu. Prije svega, PORTO MONTENEGRO, koji se zahvaljujući kapitalu iz Kanade i evropskih zemalja, pozicionira kao jedna od visokokvalitetnih destinacija Evrope – sa hotelom REGENT, koji je u središtu tog resorta. Veliki projekat je i budući hotel ONE AND ONLY, sastavni dio resorta PORTO NOVI. Poznato je da se pretvara u stvarnost kapitalom iz Azerbejdžana. Ulaganja su veća od 550 miliona eura. Donijeće novi kvalitet i značiti sjajno, dodatno pozicioniranje Crne Gore. Vrijedan je i projekat LUŠTICA BAY (finansiranje: švicarsko-egipatski kapital). Dobijamo novu savremenu marinu i nove hotele, koji će, sami po sebi, na pravi način odslikavati ljepotu ovog prostora”.
Konkurentna prednost


U čemu je ključna stvar za snaženje turizma u Crnoj Gori?

B. GVOZDENOVIĆ:„Ako je već riječ o tome, potrebno je definisati Crnu Goru kao jedinstvenu turističku destinaciju. Znači, razvijati ne samo primorsku oblast, za što postoji i najveći interes, već i sjever Crne Gore. Veza između sjevera i juga predstavlja kvalitet i ključna je konkurentna prednost Crne Gore u odnosu na druge svjetske destinacije. Vlada Crne Gore s razlogom se bavi ovim pitanjima. U prethodnom periodu značajna sredstva ulagana su u infrastrukturu. Sada se krenulo u projekat autoputa BAR-BOLJARE. Osim toga, pristupilo se i stvaranju drugih infrastrukturnih pretpostavki koje bi trebalo da obezbijede nove ski resorte na Žabljaku, Bjelasici, Komovima i ostalim prostorima. Predstoje i nova ulaganja u infrastrukturu i posebne turističke zone.
I jedno i drugo uticaće na smanjenje opterećenja na pojedinim prostorima i pomoći da dođemo do novih investitora. Projekti koje sam akcentirao, ali i drugi, u pripremi, obezbijediće uslove da Crna Gora ostane u vrhu najbrže rastućih turističkih destinacija u svijetu, prema pokazateljima Svjetskog savjeta za turizam i putovanja. Ponosan sam kao resorni ministar u Vladi Crne Gore na to što su priznate međunarodne institucije Crnu Goru – od 184 zemlje – izdvojile kao državu sa najozbiljnijom perspektivom. To je za nas izazov i pravac za razvoj svoga prostora, kao i mogućnost da utičete na određene ekonomske i socijalne procese. Plan u vezi s tim predviđa da do 2025. godine u turizmu radi više od 50 hiljada ljudi, a da turizam u bruto društvenom proizvodu učestvuje sa preko 30 odsto. Siguran sam da ćemo – zahvaljujući mjerama koje Vlada Crne Gore preduzima – ovakve rezultate i dostići”.

Pozitivni efekti

Koliko iznose ukupne investicije u oblasti turizma Crne Gore?

B. GVOZDENOVIĆ: „Ugovorene investicije za naredni period kreću se oko tri milijarde eura i odnose se na visokokvalitetan turizam. Najvažnija ulaganja u projekte, koji se realizuju, već sam naveo. U projekat PORTO MONTENEGRO do sad je uloženo 250 miliona eura. Ovakvi iznosi usmjeravaće se i u narednih nekoliko godina. Godišnje se u PORTO MONTENEGRU realizuje oko 50 miliona eura. Ove godine u PORTO NOVI biće potrošeno 85 miliona eura, dok će projekat LUŠTICA ‘uzeti’ 45 miliona eura. U 2015. godini, prema procjenama, ukupne investicije u turistički sektor Crne Gore biće 215 miliona eura. To je itekako značajan impuls ako pođemo od toga da 150 miliona eura stranih direktnih investicija poboljšava naš bruto društveni period za jedan odsto. Znači, zahvaljujući samo turizmu imaćemo porast od preko 1,5 odsto. Ovo je vrijedan doprinos turizma razvoju ukupne ekonomije. Ne samo Crne Gore, već i šire. Radi se, dakle, o pozitivnim efektima, koji su važni i za regionalne okvire”.

U javnim istupima Vi potencirate važnom i pojavu AMANA za zamah crnogorskog turizma, a prije svega - visokokvalitetnog. Šta nam možete reći o tome?

B. GVOZDENOVIĆ: „AMAN je, kao jedan od najprestižnijih svjetskih brendova, Crnu Goru prepoznao kao mjesto gdje treba da se pozicionira i provjeri da li taj ambijent, ne samo Crne Gore, već cijelog prostora odgovara njegovim kapacitetima. Tu su se stvari pogodile. AMAN je neko ko je dodatno promovisao već prepoznati paritet, koji je Crna Gora, sa projektom SVETI STEFAN, imala u cijelom svijetu. Dao mu je novu vrijednost i to je bilo veoma važno za turizam u Crnoj Gori. Zatim se desila realizacija projekata, kakav je, primjera radi, PORTO NOVI, koji će biti završen u narednim godinama. Za ovakve i slične projekte dragocjenim je što će biti potpisani ugovori sa najvećim i brendiranim operatorima iz svijeta. Zašto je to važno za Crnu Goru? Zbog toga jer neko veliki, onaj koji ima mogućnost da takve projekte realizuje širom svijeta, poslije određenih analiza prepoznaje i zaključuje da je Crna Gora mjesto u koje može da dođe i da taj prostor odgovara najvišim standardima. Prije svega, to su ekološki standardi, ali i drugi, kakve taj investitor, odnosno brend, i traži. Ovakvi projekti, sa glavnom ulogom brendova u njima, šire i pozitivnu sliku o Crnoj Gori, jer je cijeli Balkan opterećen određenim percepcijama iz nekog prethodnog perioda. Potrebno je još dosta vremena da se – u turističkom smislu – organizuju sveobuhvatnije promocije i upoznavanje velikog broja građana svijeta sa potencijalima i kvalitetima ovog prostora. U tome nam mnogo pomažu svjetski globalni turistički operatori”.

Prva dionica autoputa - za četiri godine

Bez kvalitetne putne infrastrukture nema ni razvoja turizma.Kakva je s tim u vezi situacija?

B. GVOZDENOVIĆ: „U prethodnom periodu u dijelu putne infrastrukture jako je puno napravljeno. Završen je – u međuvremenu – i važan projekat RISAN- ŽABLJAK. To je uticalo na povećanje dostupnosti interesantnog prostora, kakav je durmitorsko područje. Na tom prostoru se već realizuju neki novi projekti, koji su u funkciji turizma. Slične aktivnosti dešavale su se i na putnom pravcu od Podgorice, Kolašina, pa sjevera Crne Gore. Dosta je učinjeno u poboljšanju postojeće infrastrukture – u dijelu trećih traka i eliminaciji određenih mjesta na kojima se moralo intervenisati. Direkcija za saobraćaj zajedno sa Direkcijom za javne radove u periodu koji je iza nas postigla je ozbiljan progres, u čemu je učestvovalo i Ministarstvo saobraćaja. Izuzetno značajan projekat, bitan ne samo za saobraćajne preduslove, jeste projekat autoputa BAR-BOLJARE. Očekujemo da ćemo za četiri godine imati završenu prvu dionicu tog autoputa. Ovo će biti novi podsticaj za ekonomiju u Crnoj Gori, dok su očekivanja od projekta za naš turizam – velika. Vrijednost projekta je 809 miliona eura. Podrška za njegovo finansiranje stigla je preko kineske banke”.

Šta smatrate svojim i najvećim uspjehom ministarstva, kojim rukovodite?

B. GVOZDEN
OVIĆ: „Ključne stvari o kojima sam vodio računa tokom realizacije pojedinih projekata, ali i poslova koje sam obavljao prije toga, bilo je kako podići ukupne kapacitete, stvoriti dobru kadrovsku infrastrukturu i učiniti da to odgovara visokim standarima prema kojima želi da se razvija Crna Gora. Smatram, tako, da stvoreni kadrovski kapaciteti i danas mogu ugovoriti najzahtjevnije poslove, biti na nivou svjetskih kompanija i – u skladu s tim – dati kvalitetan doprinos u razvoju novih tehnologija u nekim početnim fazama, a sada u dijelu visokokvalitetnog turizma. Mnogo smo učinili u oblasti visokokvalitetnog turizma kroz optimizaciju troškova i jasnu politiku u tretiranju elemenata visokokvalitetnog turizma. Postigli smo to (zahvaljujući dobroj politici, kvalitetnim zakonima, primjenom određenih rješenja...) da smanjimo opterećenja za investitore. Zapravo, dospjeli smo do toga da su ljudi podstaknuti da ulažu kapital u hotele sa četiri, ili pet zvjezdica. Zašto govorim o takvim hotelima? Zato, jer su to projekti, male fabrike, koje zapošljavaju znatan broj ljudi. Dobili smo podršku Vlade u realizaciji jednog takvog projekta u predstojećih pet do sedam godina. Njime bi trebalo da se obezbijede preduslovi za izgradnju više desetina novih hotela i zapošljavanje deset hiljada radnika. To bi u narednom periodu moglo da se ostvari zahvaljujući optimizaciji poreskih sistema, eliminaciji biznis barijera i stvaranju uslova da investitori dođu do jeftinog kapitala, pri čemu je država spremna da subvencionira određene kamate”.

Projekat, o kojem govorite, Vlada je - usvojila?

B. GVOZDENOVIĆ: „Vlada ga je prihvatila, a naredna faza jeste optimizacija i priprema zakonskih rješenja. Uslijediće i očekivana podrška u Parlamentu u vezi sa izmjenom i dopunom zakona, koji se odnose na implementaciju projekta
i primjenu odgovarajućih rješenja od 1. januara 2016. godine. Projekat bi trebalo da generiše investicije u iznosu od oko milijardu eura”.
Razumijevanje i podrška javnosti


A ekološka pitanja?

B
. GVOZDENOVIĆ: „Tim pitanjima bavimo se – svakodnevno. Vlada Crne Gore podržala je nekoliko projekata predloženih iz našeg ministarstva. Jedan od najvažnijih, za koji smo dobili podršku u prethodnom periodu, bilo je kreditno zaduženje kod Svjetske banke na iznos od preko 50 miliona eura. Upotrebom ovih sredstava biće eliminisane razne crne ekološke tačke, koje postoje na našem prostoru. Radi se o projektima iz ranijeg industrijskog razvoja, u kojima stepen svijesti o ekologiji nije bio na potrebnom nivou. Sada su prihvaćeni evropski standardi i moramo se tome i prilagođavati. Počastovan sam time što je Vlada iskazala spremnost da – u ekonomski teškim vremenima – odobri kreditno zaduženje (od preko 50 miliona eura) da bi se problemi, o kojima sam govorio, i riješili. U ekologiji vrijedno radimo. Imamo poseban tim koji se bavi poglavljem 27 u procesu pregovora za članstvo u EU. To je zahtjevno poglavlje sa stanovišta normativne regulative, ali i implementacije rješenja. Mislim da ćemo u narednoj godini otvoriti poglavlje 27 i, na taj način, dodatno usmjeriti dobru aktivnost i ostvariti progres. Veoma je važno što sada imamo neuporedivo više razumijevanja nego ranije i primjernu podršku javnosti za eliminisanje ekoloških problema. Crna Gora će ostati ekološka država, što je zapisano i u našem Ustavu”.

Vi ste ste u Sarajevu (u julu 2015.) proglašeni NAJMINISTROM u regionu, a Ministarstvo održivog razvoja i turizma Crne Gore – NAJMINISTARSTVOM. Kakav je Vaš komentar o tome?

B. GVOZDENOVIĆ: „Radostan sam da je prepoznat veoma kvalitetan rad Ministarstva održivog razvoja i turizma Crne Gore. I da je nagrađen, kao i da sam ja, kao čelni čovjek, primio uglednu nagradu. Uvijek su nagrade vjetar u leđa u realizaciji novih projekata i prihvatanju važnih odluka. Vjerujem da će tako biti u našem slučaju, mada to što smo uradili, i radimo, nismo činili da bismo bili i nagrađeni. To što je Ministarstvu i meni ukazana velika čast u Sarajevu ima posebniju dimenziju i zato, jer je neko ko nije sa prostora Crne Gore, a referentan je za ocjenjivanje, ustanovio da smo dali doprinos crnogorskom i razvoju regiona, uvidjevši da u Vladi Crne Gore i njenim ministarstvima postoje i respektabilni potencijali”.

Uloga porodice i prijatelja

Ne biste bili uspješan čovjek da nemate bezrezervnu podršku porodice?

B. GVOZDENOVIĆ: „Svako ko se bavi ovakvim poslom mora da ima jaku porodicu, ali i prijatelje koji, svako na svoj način, doprinose njegovom profiliranju. Prava porodica i prijatelji mogu da i kritičkim pristupom i uz sugestije posmatraju i ocjenjuju procese koje vi vodite. Članovi porodice uvijek do sada pružali su mi maksimalnu podršku u svemu što sam radio (i radim), a ja sam im na tome izuzetno zahvalan. Svi oni čine mi najveće bogatstvo i presrećan sam što ih imam. I brojne prijatelje, i vrlo korektne i sposobne kolege na poslu, u Ministarstvu, u kojem se trudimo da razvijamo, u čemu i uspijevamo, stvaralačku, atmosferu uzajamnosti, tolerancije i riješenosti da nam svaki novi radni dan bude bogatiji od - prethodnog”.

Čime se bave Vaša djeca?

B. GVOZDENOVIĆ: „Sin, koji ima 27 godina, zaposlen je, dok je kćerka, od 20 godina, studentica. Ohrabren sam stasanjem mlade generacije Crne Gore i uvjeren da će upravo ona u periodu koji je pred nama Crnu Goru učiniti ekonomski još jačom i ugodnijem za življenje”.
Veličanstveno djelo


Ako rezimirate ono što ste u dosadašnjoj karijeri uradili – jeste li zadovoljni?

B. GVOZDENOVIĆ: „Zadovoljan sam, jer se Crna Gora razvija na način o kojem smo razmišljali prije desetak i više godina. Ona je, to s ponosom ističem, zemlja s jasno izraženim identitetom, otvorena za sugestije, za prijatelje... u kojoj se – iz godine u godinu – prepoznaje, zato što je vidljiv, svekoliki progres. Izuzetno sam duhovno bogat zato što su mi odgovorni poslovi obezbijedili da obiđem znatan broj država u svijetu, da se upoznam sa dešavanjima u njima, kao i da steknem veliki broj prijatelja. A to su prijatelji koji cijene rad, pa se i zbog tog saznanja osjećam – ispunjeno. Dogodila se, što je takođe za posebno isticanje, i obnova crnogorske nezavisnosti. Svi koji su u tome učestvovali – direktno ili indirektno – srećni su da je to veličanstveno djelo ostvareno na najbolji mogući način. A ogromno je, uzvišeno... to što je obnovljena nezavisnost Crne Gore”.

Šta i kako dalje – u Crnoj Gori, regionu u cjelini?

B. GVOZDENOVIĆ: „Još više treba da razmišljamo kako da idemo naprijed. I da najkonkretnije radimo na tome. Ovo su prostori za ogromnim potencijalima. Oni nisu u dovoljnoj mjeri iskorišteni, a imaju izuzetne kapacitete za najdinamičniji razvoj. Potrebno nam je u Crnoj Gori i regionu što više dobre sinergije, pozitivnih naboja, jasnih odluka, činjenja (a ne, nikako, nečinjenja!)...,pa će prostori koji pripadaju Crnoj Gori i regionu imati perspektivu i sve uslove za kvalitetan život svih ljudi. Neke stvari su, hvala Bogu, iza nas. Moramo više razumjeti jedni druge, cijeniti se i međusobno pomagati. Imamo li snage za sve buduće izazove? Mislim da imamo. I u Crnoj Gori i svim ostalim državama regiona!”, zaključio je u intervjuu za EUROMANAGER Branimir GVOZDENOVIĆ, NAJMINISTAR ZA 2015. godinu u jugoistočnoj i srednjoj Evropi.

Prostori Crne Gore, u to su u ovoj državi uvjere
ni, biće – u vremenu koje je pred nama – obogaćivani novim privlačnim sadržajima, prije svega u turizmu, koji će poput magneta, privlačiti još veći broj turista sa svih strana svijeta. Crna Gora će, istaknuo je to i naš sagovornik, i dalje biti širom otvorena za prihvatanje stranog kapitala i ulaziti u najzahtjevnije turističke (i druge) projekte. to i zato, jer će ulaganja u turizam snažno podsticati i ukupan crnogorski razvoj...


USPJEŠNA SEZONA

Prema procjenama u Crnoj Gori, ovogodišnja turistička sezona bila je – uspješna. Prema posljednjim zvaničnim podacima za period januar – avgust tekuće godine, u Crnoj Gori je zabilježen rast broja turista za 15 i ostvarenih noćenja za 16 odsto u odnosu na isti period 2014. godine. Ukupan broj turista, koji su posjetili Crnu Goru, za prvih osam mjeseci 2015. godine je oko 1,5 miliona, a ostvarili su oko deset miliona noćenja. Imajući u vidu najave turističkih poslenika o većem broju turističkih aranžmana i u narednim mjesecima - za očekivati je da će i prihodi do kraja ove biti veći u odnosu na prošlu godinu.
U Crnoj Gori su boravili turisti iz regiona, iz zemalja Evropske Unije i sa prostora nekadašnjeg Sovjetskog Saveza. U mnogo čemu su – smatraju u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Crne Gore – učinjena poboljšanja, pa je razumljivo da je crnogorska turistička ponuda širom svijeta na sve većoj cijeni.
blog comments powered by Disqus