Indija će danas početi najveću svjetsku blokadu, koja će trajati 21 dan, najavio je premijer Narendra Modi, upozoravajući građane da moraju da ostanu u kućama ili rizikuju da pozovu pandemiju u svoje domove.

Da bi se spasila Indija i svaki njen stanovnik postojaće potpuna zabrana izlaska iz kuće, rekao je Modi u televizijskom obraćanju, prenosi Rojters.

On je naglasio da će tri nedjelje blokade biti veliki udarac za ekonomiju, ali da bi alternativa mogla vratiti zemlju decenijama unazad.

Modi je obećao dve milijarde dolara za jačanje zdravstvenog sistema zemlje, a naredbu je nazvao “potpunim zatvaranjem”.

Ovakav potez stavlja gotovo petinu svjetske populacije u blokadu, a indijski zdravstveni zvaničnici prijavili su 469 aktivnih slučajeva Kovid-19 i 10 smrtnih slučajeva.

U zemlji u kojoj desetine miliona ljudi žive u gustim urbanim oblastima sa neredovnim pristupom čistoj vodi, stručnjaci su rekli da je širenje virusa neizbježno.

Više nedjelja, dok se virus korona širio susjednom Kinom i drugim dijelovima Azije, ukupan broj zaraženih u Indiji iznosio je svega tri slučaja.

To su bili studenti iz kineskog epicentra žarišta Vuhan koji su lječeni u svojoj matičnoj državi Kerali i oporavili se.

Indija je proteklih dana proširila naredbe o ostanku kod kuće, zabranila međunarodne i domaće letove i obustavila prevoz putnika željeznicom.

Ključne ustanove, uključujući bolnice, policiju i medije, izuzeti su iz naredbe o ostanku kod kuće, a mnoge trgovine i apoteke ostale su otvorene, prenosi Sputnjik.

ONASA – FoNet