Inflacija je SAD-u je porasla u junu najbržim tempom u posljednjih skoro 13 godina, usljed skoka cijena polovnih vozila i poskupljenja hrane i energije, izvijestilo je danas Ministarsvo za rad.

Indeks potrošačkih cijena je porastao za 5,4 posto u odnosu na godinu isti mjesec godinu dana ranije, na najviši nivo od augusta 2008, neposredno uoči izbijanja globalne finansijske krize. Ekonomisti koje je anketirala kompanija Dau Jones očekivali su da će inflacija iznositi 5,0 procenata, prenosi CNBC.

Kada se izuzmu volatilne cijene hrane i energije, bazna inflacija iznosi 4,5 odsto na godišnjem nivou, što je njen najoštriji rast od septembra 1991.

Na mjesečnom nivou, opšta i bazna inflacija bilježe rast od 0,9 procenata, naspram očekivanog povećanja od 0,5 posto.

Cijene fjučersa na Wall Streetu su pale nakon objave ovog izvještaja, dok su prinosi na državne obveznice bilježili mješovito kretanje.

U odvojenom izvještaju statističke službe Ministarstva za rad napominje se da se veliki mjesečni rast potrošačkih cijena pretvorio u negativne realne zarade radnika.

Realne prosječne zarade po satu su prošlog mjeseca opale za 0,5 procenata, pošto je povećanje prosječne zarade po satu od 0,3 posto više nego zbrisano skokom indeksa potrošačkih cijena.

Tanjug