Isporuka vakcina protiv korona virusa širom svijeta biće najveći prevozni izazov ikad, saopštila je Međunarodna asocijacija za vazdušni saobraćaj (IATA) i navela da će biti potrebno oko 8.000 aviona tipa boing 747.

Iako još nema vakcine, IATA već sarađuje sa vazduhoplovnim kompanijama, aerodromima, globalnim zdravstvenim organizacijama i kompanijama za lijekove na planu vazdušnog prevoza, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Program raspodjele pretpostavlja da je potrebna samo jedna doza po osobi.

“Sigurna isporuka vakcine protiv kovid-19 biće misija vijeka za svjetsku industriju vazušnog tereta. Ali to se neće dogoditi bez pažljivog planiranja, a sada je vrijeme za to”, rekao je izvršni direktor IATA Aleksandar de Junik.

Iako avio kompanije usmjeravaju svoj fokus na isporuku tereta tokom ozbiljnog pada broja putničkih letova, robna isporuka je daleko složeniji postupak.

Nisu svi avioni pogodni za isporuku vakcina, jer im je potreban uobičajeni temperaturni raspon između 2 i 8 stepeni za transport lijekova, a za neke vakcine potrebno je obezbijediti temperature smrzavanja što bi više aviona isključilo iz ovog procesa.

ONASA-FoNet