Počeo je sa radom pilot integrisani sistem za elektronsko izdavanje dozvola u građevinarstvu u Banjaluci i Gradišci koji će omogućiti izdavanje dozvola u roku od 5 dana, i to bez potrebe za dolaskom u gradsku upravu.

Na video konferenciji koja je održana ovim povodom, učestvovali su ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić, britanski ambasador u BiH Mat Fild (Matt Field), Lada Buševac šefica Kancelarije IFC u Bosni i Hercegovini, predstavnici gradova Banjaluka i Gradiška, te predstavnici Ministarstva za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo i iz Generalnog sekretarijata Vlade RS.

Zajednički je konstatovano da je ovaj veliki korak rezultat predanog rada svih učesnika i reformskog procesa ostvarenog kroz Projekat poboljšanja poslovnog okruženja – LIFE koji je provela Međunarodna finansijska korporacija (IFC), članica Grupacije Svjetske banke, uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Bosni i Hercegovini. Cilj projekta je da pruži brže, jeftinije i transparentnije usluge privrednicima i građanima u Bosni i Hercegovini.

„Tokom implementacije projekta, izmijenjeno je niz zakonskih i podzakonskih akata na entitetskom nivou, provedena je cjelovita regulatorna reforma u dvije pilot lokacije, Banjaluci i Gradišci, i pilot sistem je od danas u funkciji i može elektronski zaprimati zahtjeve investitora koji žele graditi u Banjaluci i Gradišci, što će dodatno povećati atraktivnost za investiranje“, izjavila je ministrica Golić.

„Uvođenjem integrisanog sistema proces izdavanja građevinskih dozvola će biti dodatno racionalizovan, očekujemo da se na lokalnom nivou ostvare velike uštede, a naročito da će doći do smanjenja investicionih troškova. Nadamo se da će uskoro i druge opštine i gradovi RS slijediti ovaj primjer, jer sada postoje i zakonski i infrastrukturni preduslovi da sve lokalne zajednice uvedu ovaj sistem i to sada isključivo zavisi od njihove spremnosti da reformama unaprijede usluge koje pružaju svojim građanima i privrednicima“, rekla je Golićeva.

„Kada smo započeli projekat LIFE, prema izvještaju Svjetske banke, u Bosni i Hercegovini je prosječno bilo potrebno 320 dana za dobijanje građevinske dozvole. Danas, u Banjaluci i Gradišci, uz kompletiran zahtjev dozvolu možete dobiti za 5 dana i to da uopšte ne morate fizički otići do gradske uprave. U proteklih 5 godina, IFC je investirao svoja znanja i zajedno sa partnerima strukturirano radio na stvaranju preduslova za realizaciju prvog pravog digitalnog servisa za građane i privrednike u Bosni i Hercegovini. Digitalizacija usluga javnog sektora je budućnost koja je na dohvat ruke. Mi ovdje ne stajemo, jer kroz projekat LIFE nastavljamo raditi na implementaciji on-lajn registracije privrednih subjekata u BiH“, rekla je Lada Buševac, šefica Ureda IFC-a u Bosni i Hercegovini.

„Pokretanje sistema za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola je veliko zajedničko postignuće. Digitalizovani procesi su brži, efikasniji i ekonomičniji. To je model pružanja usluga koji želimo da se replicira širom BiH u smislu načina na koji vlade pružaju usluge svojim građanima, posebno tokom pandemije,” rekao je britanski ambasador u Bosni i Hercegovini.

ONASA