Stranice štampe ovih dana obilazi slika austrijskog predsjednika Alexandera Van der Bellena objavljena na Instagramu kako gradskim prijevozom putuje na posao i pri tome pregleda materijale za sastanak!

Van der Bellen koristi voz za putovanja
Foto: Instagram

Za 75-godišnjeg austrijskog predsjednika to i nije nikakvo čudo: on često koristi voz kada putuje na svjetske skupove a i usrdno se zahvaljuje stranim ambasadorima koji na sastanke dolaze biciklima i tako čuvaju okolinu, pa ova slika iz metroa i ne iznenađuje. Na slici iznad je snimljen kada je bio na putu za svjetsku konferenciju o klimi, održanu u Katowizama i koristio je voz iz Beča.

Van der Bellen je stigao na mjesto predsjednika u decembru 2016. kao član stranke Zelenih i ostao dosljedan svojim principima.

Od naša tri predsjednika, možete li zamisliti ijednog koji koristi voz ili tramvaj ili autobus? Ili barem nekog ministra? Svi koriste skupocijene automobile i veliku pratnju, kao da smo najbogatija zemlja na svijetu.

Hoće li se barem malo postidjeti kada vide predsjednika Austrije kako odlazi na posao koji, za razliku od njih, obavlja sam i to profesionalno i uspješno?

Naslovna slika: Instagram