• Baš kad smo završili sve poslije Najmenadžera regije za 2015, izašao je najnoviji windows 10 OS i, mada su mnogi očekivali malo jer ih je prethodna osmica (kao i 8.1) neprijatno iznenadila, pokazao se boljim nego što se očekivalo.

Istina, nakon windows 7, gotovo da je sve išlo nagore, bar za većinu korisnika: navikli smo na sistem pravljen za desktop i ozbiljniji posao, dok se osmica bazirala više na povezivanju cijelog Microsoft sistema u potpuno zatvoreni krug: možete koristiti iste aplikacije na njihovim telefonima i tabletima, jednako kao i na desktopu, koji je postao nepraktičan, čak i za one koji imaju touch screen.

Inače, ekran na dodir i nije praktičan za korisnike desktop računara i laptopa jer je puno teže ispružati ruku da bi uradili nešto, nego koristiti tipkovnicu i miš ili touchpad. Zato je Apple ponovo pokazao dozu pameti, učeći i na Microsoftu, da ne treba mijenjati nešto što funkcioniše dobro i izjavili su da nikada neće praviti MacBook niti iMac sa touch screenom! Umjesto toga, na svojim poslovnim uređajima poboljšavaju rezoluciju ekrana, grafiku i ostale komponente i zato su počeli osvajati i dio Microsoftovog tržišta. Naravno, od najraširenija tri OS-a, Windows je i dalje prvi, posebno na našim prostorima, ali se i broj Linux i Apple korisnika povećava iz dana u dan.

Vrijedi pokušati i isprobati Windows 10

Ako imate windows 8 ili 8.1, sigurno vrijedi instalirati windows 10, iz dva razloga:

1- što je na ponudi kao besplatna nadogradnja preko Microsoft Stora ( samo ako imate instaliran windows 7 ili 8 i 8.1, dok je za korisnike starijih sistema nadogradnja nemoguća bez plaćanja) i

2- što imate priliku da ga isprobate mjesec dana, pa, ako Vam se ne sviđa,  možete sasvim mirno vratiti na stari OS, i to bez ikakvog gubljenja podataka ili programa koje ste instalirali.

Mi smo to uradili dva puta, najprije koristeći stari HP EliteBook sa preinstaliranim windows 7, a poslije toga na Toshiba Satellite laptopu sa preinstaliranim windows 8.1. Obje instalacije su tekle glatko, potrebno je samo kliknuti na Windows Update i ponudiće vam se ta opcija. Dok se OS skida, možete raditi što god hoćete, ali kad instalacija počne, prekinite i pustite da odradi svoje.Ne traje dugo i nije nimalo različita od instalacije Windowsa 8 koju smo mnogi nedavno radili. Kad se sistem digne, upišete ime, šifru i šifru Vaše bežične mreže i obradovaće Vas činjenica da se stari start up prozor vratio i da ponovno možete kliknuti na njega i tražiti sve što Vam treba:)

Mali problemi sa drajverima kod instalacije Windowsa 10

Mi smo imali manjih problema sa bežičnim internetom na Elitebooku, drajver nije radio i nismo se mogli povezati s internetom, iako je pod Device Managerom  u Windowsu sve pokazivalo da radi ( ako otvorite kontrolni panel, nađete Device Manager i kliknete na njega, imaćete pregled svih drajvera i, ako nigdje nema trougla sa uzvičnikom, znači da je sve OK).

Najprije napravite bekup

Da je bio u pitanju neki drugi drajver, lako bismo ga našli preko interneta, ali kako nismo znali ni njegov tačan naziv niti koju wi-fi karticu imamo, posao je bio teži. Zato je naša preporuka svakom da, prije nadogradnje, skinu besplatan program Double Driver koji će napraviti bekap svih drajvera koje imate na kompjuteru. Taj bekap snimite na USB, uključite ga na tek instalirani windows 10 i, ako nešto ne radi, imate pregled koji je drajver i možete ga apdejtovati.

Pošto to nismo ranije uradili, nakon 24 sata smo vratili sistem na windows 7 i sve je bilo gotovo za samo 5-10 minuta, bez ijedne greške ili izgubljenog fajla ili programa. I tu opciju imate pod kontrolnim panelom, dovoljno je samo kliknuti i za kratko ste na svom starom sistemu. Tu su se pokazali odličnim!

Na Toshiba Satellite smo imali veće probleme, jer drajveri za zvuk nisu radili. Zvuk se nije mogao izvući nikako, niti preko mikrofona, slušalica ili eksternog ekrana, HDMI, ničega. Surfajući internetom shvatite da je to problem većine Satellite jer dosta njih nema zvuka niti na windows 7 ili 8, po čemu se lako da zaključiti da je problem u Toshibi a ne u Windows 10. Dok smo na EliteBooku namjestili sve i radi fantastično i brzo sa Windows 10, Toshiba je ostala bez zvuka i sa povratkom na Windows 8. Za sve nas u Najmenadžeru—nikada više Satellite laptop!

Windows 10 – naši utisci

Desetka je brza, intuitivna i, iako kao i svi novi sistemi ima bagova, mi smo puno zadovoljniji njome nego osmicom. Isprobajte, pogotovo šte se veoma lako i jednostavno možete vratiti na staro, ako Vam se ne svidi, ali samo u roku od mjesec dana nakon instaliranja.

Naravno, uvijek je najbolja opcija instalirati novi OS svježe, na čist i obrisan hard disk i ta opcija dolazi u obzir onima koji imaju dva hard diska, ljudima sa novim kompjuterom, ili onima koji žele formatirati stari disk jer je pun virusa ili nepotrebnih dokumenata. Ako želiti iznova podići sistem jer Vam je kompjuter naprosto ”zakazao”, Windows 10 je odlična opcija, posebno zato što sam pronađe Vašu originalnu windows licencu, ako je već ranije sami niste zapisali.

Kako instalirati Windows 10 na ”svjež” hard drive?

Windows 10 postavke

Ako ste kupili laptop sa instaliranim Home, Pro ili Ultimate Windows 7 ili Windows 8 i 8.1, licenca Vam je na donjoj strani na stikeru, obično pored baterije. Ako ne vidite šta piše ili je nečitko, ni to nije problem, jer možete skinuti besplatan program Belarc Advisor koji će Vam ispisati ne samo windows licencu, nego i licencu office  (ako ga imate). Belarc će Vam sve to ispisati u Vašem internet pretraživaču i to morate kopirati, jer ne postoji način da to pošaljete sebi mailom.

Naravno, to morate uraditi prije no što formatirate disk i zapisati podatke, da ih možete koristiti prilikom nove instalacija. Tako sa Double Driverom, Windows Iso fajlom i Belarc Advisorom imate sve što Vam je potrebno da se upustite u dizanje svježeg sistema. Windows iso fajl možete legalno skinuti odavde, čim odaberete verziju( da li je 32- ili 64-bitna) i jezik.

Za mnoge ljude je to posao koji prepuštaju stručnjacima, ali ako ste voljni da provedete 15-30 minuta radeći nešto novo, oduševiće Vas činjenica kako je to sve lako i jednostavno.

Koraci za instaliranje od početka:

Dakle, imate presnimljen bekap svih drivera na USB-u, imate tu i listu popisanih licenci i windows 10 iso file. Ako imate DVD, najlakše je spržiti iso na DVD i tako podići sistem. Ako nemate, moraćete napraviti bootable USB i mi ćemo Vam opisati oba postupka:

1- ako imate DVD pržač, kliknete dvaput  na skinuti iso file i Windows će Vam automatski ponuditi da ga snimi. Obavezno odaberite ”image” verziju za snimanje, odaberite klikom i ono ”verified after burning“ da biste bili sigurni da je disk ispravan i snimite ga. Može Vam odlično poslužiti i za novo dizanje sistema, za popravku startup-a, a možete ga koristiti i za instalaciju windows 10 na bilo kojem kompjuteru.

2- Ako nemate DVD, kao što većina novijih laptopa nema, ni to nije problem, jer postoji besplatan Microsoft program koji će to odraditi za Vas: Windows USB/DVD Download Tool  koji možete skinuti ovdje. Možete ga koristiti i za snimanje DVD-a i USB-a.

WinToUSB  je program koji će Vam poslužiti i kasnije, da instalirate WindowsToGo na USB-u i da ga tako uvijek imate pri ruci. To je najbolja opcija jer tako svoj kompjuter možete praktično nositi u džepu i dizati ga sa bilo čijeg laptopa, bez straha da će se nešto pomiješati. Ubacite USB od min 8GB i dobro upamtite njegovu oznaku ( da li je E:drive ili D: ili slično, jer će se on formatirati pa neće biti veselo ako formatirate vlastiti hard drive:) Bez brige, Vaš drive je C ili možda D, ako imate dva) Kad skinete program WinToGo, otvorite ga, nađete Vaš drive (na primjer E), kliknete na njega, nadjete windows iso file koji ste skinuli i kliknite na opciju ”make a bootable usb“. Sačekajte i imate USB kojim možete instalirati windows.

Instaliranje od početka

Sada počinje stvaran dio: ako niste sigurni da vam se DVD može otvoriti kada ugasite kompjuter, ubacite ga prije nego isključite mašinu. Za USB ne morate, ali prije toga morate znati koju tipku da pritisnete da bi Vam se laptop dizao sa DVD-a ili USB-a. Svaka marka ima ključ, većina ide preko tipke Esc, ali trebate provjeriti u biosu ili na internet stranici marke Vašeg kompjutera. (u principu, gotovo uvijek Vam na desktopu piše „press del to exit” ili šta već treba).

1-Ugasili ste laptop, stavili tek sprženi DVD ili USB, uključite laptop i istovremeno pritisnete tipku del ili esc ili F12 ili koja je Vaša, da bi se dizanje sistema obavilo preko eksternog uređaja. Sačekajte da se sistem digne i ugledaćete poznati prozor sa natpisom starting windows, a odmah nakon toga crni prozor sa natpisom „press any key to start windows from CD or DVD”. Sada ne pritišćite ništa , windows će sam raditi sve, vidjet ćete ono „windows is loading files… i nakon toga ekran sa windows znakom „starting windows”.

2-Sada imate prozor da odaberete jezik, vrijeme i tipkovnicu, a onda imate izbor: da li ćete instalirati windows ili izvršiti popravku sistema. Kliknite „install now” i pojavit će se prozor gdje piše: „setup is starting” pa bijeli prozor u kome morate prihvatiti Microsoftove uslove.  Kad se pojavi prozor da unesete licencu, ako nećete, ne morate je unijeti odmah. To je promijenjeno u odnosu na osmicu, pa sada licencu ne morate unositi prilikom instalacije.

3-Nakon toga dolazi najvažniji dio, da li želite dogradnju sistema tj da li ćete instalirati windows 10 preko osmice ili sedmice i zadržati sve aplikacije i dokumente, baš sve što imate, ili „Custom” što znači instalirati potpuno čist i svjež sistem.

4-Ako kliknete na upgrade, ne treba nikakva priča, ne morate više ništa raditi, ali ako kliknete na custom, što je i poenta ovog tutorijala, pojavit će se sljedeći prozor sa pitanjem gdje želite instalirati windows? Istovremeno ćete imati sliku Vaših diskova, obično dva, ako imate samo jedan disk (on je podijeljen na dva dijela-particije) ili tri, ako imate dva diska. U donjem desnom uglu slike imate upisano „drive option (advanced)” i Vi OBAVEZNO kliknite na to.

5-Opet će se pojaviti slika sa istim diskovima, klkinite na svaki posebno i na delete, što znači da ćete obrisati svaku particiju. Naravno, dobit ćete upozorenje da disk možda sadrži podatke koje ne smijete brisati, ali mi želimo nav i čist sistem i obrisaćemo svaku particiju dok ne ostane samo jedna. Na svakoj obrisanoj particiji će pisati unlocated space, na kraju će to biti jedna jedina particija na koju ćemo i instalirati windows. Čim kliknemo na nju, naš posao je završen, windows će dalje sve odraditi sam, naše je da čekamo i ne prekidamo proces.

6-Kompjuter će se nekoliko puta paliti i gasiti, pustimo da odradi svoje i uskoro ćemo imati potpuno „nov” kompjuter, bez ičega osim windowsa na sebi. To je i najsigurniji način da smo očistili sve viruse i da imamo mogućnost da počnemo sve iz početka.

Kad se upoznate sa sistemom, vidjet ćete da li Vam rade svi driveri; ako ne, imate bekap na USB-u, pa možete tražiti driver za windows 10 za tu marku ili oznaku. Imate zapisanu i licencu za Windows (iz Belarca) i sve što Vam treba:)

Sretno desetovanje ( ili desetkovanje).