Kad sam radio na MacBooku, zaljubio sam se u njega: tako je brz, nečujan i ne grije, a radi savršeno, pa se odlučio i sam postati vlasnik novog Macbook Retina. I nisam pogriješio!

Zašto sam postao vlasnik MacBooka?

Moja žena je veliki ljubitelj tehnike. Kad to kažem, mislim na tipove ljudi koji skaču da kupe svaku novu glupu tehničku igračku koja izađe na tržište uz dobru reklamu.
Ima među prvima svaki novi model iPhona, MacBooka, iMaca, iPada i svega što počinje sa i, a ne koristi gotovo ništa osim telefona i laptopa.

Ili je bolje reći da je imala, jer otkako smo u braku, neprestalno zvoca da joj treba novi telefon i retina MacBook; ja ne padam na to, kao njen otac: telefon koji ima je bolji od mog starog Samsunga, oznaka mu je 5 i star je nepune dvije godine, što je mladost za Apple proizvode.

Istina da oni svake godine izbace novu verziju, ali ja nemam para za bacanje na nove igračke, ako su stare ispravne. To što su već izašle dvije novije verzije iPhona, tri iPada ili 4 MacBooka me ni najmanje ne brine. Čujem je sasvim dobro kad me nazove, a i poruke joj ferceraju bez zastoja…

Problem je u laptopu: ima stari MacBook iz 2011. kojem baterija i sada drži skoro pet sati, mada visi za njim, kad je kod kuće. Tatica joj je kupio svojevremeno najnapucaniju verziju sa 16 GB rama i i7 procesorom, pa je i dan danas jači od većine najnovijih laptopa.

Naravno da želi novi, sad rade samo Retina i ko je ne bi htio, da ne košta kao 5-6 mojih laptopa…a opet, svi živimo baš od njih!

MacBook gotovo i da je vodootporan!

Nedavno je prosula čašu soka preko tipkovnice (možda i namjerno) i, dok je vrištala kao luda, ugasio sam laptop, izvadio bateriju i izvrnuo ga naopako da se osuši. Naučio sam odavno da joj je uzalud govoriti da se za laptopom ne jede i ne pije (ruku na srce, ovo je prvi kvar koji je napravila) i mudro prećutao ono „rekao sam ti”, čak sam joj dao i svoj laptop da se „tuspasi” na Facebook po stoti put taj dan!

Laptop se sušio dva dana i, kad sam ga uključio treći dan, ni sam nisam mogao vjerovati: popio je bar decu i pol soka, bio je ljepljiv i spolja i iznutra, ali je sve radilo savršeno, svako pojedino slovo…Da sam ja prosuo bar šoljicu vode na svoj stari HP EliteBook, najvjerovatnije bi se zapalio kad se uključi…

I tako sam odlučio da i sam kupim MacBook. Nije da sam mislio da je „vodootporan” laptop nešto što mi treba, već činjenica da i nakon pune četiri godine radi tako savršeno, bez ijednog brisanja i dizanja sistema mora izazvati divljenje.

Gdje i kako u BiH kupiti MacBook?

Čovjek, laptop i selfphone
Kako sam kupio prvi MacBook i zašto?

Kupiti MacBook: lako reći ali teško učiniti ovdje u Bosni. Razgledao sam hrpu stranica o njima i shvatio da moram imati neki sa bar 500 GB diska, 16 GB rama i dobrom grafikom, jer se u novijim modelima to ništa ne može nadograditi! Ali u Meklineu su takvi oko 6.000 KM i to bi značilo da skoro pola godine moram raditi za jedan prokleti laptop. Ta opcija nije dolazila u obzir!

Na PIK-u su jeftiniji, ima i polovnih sa upola manjom cijenom, ali ne znaš ni šta kupuješ ni od koga kupuješ; ne daju nikakvu garanciju za povrat novca, pa ni to nije dolazilo u obzir!

Okrenuo sam se e-bayu: bilo je licitacija za odlične i očuvane retina laptope iz 2014. i cijene su bile pristojne, čak i sa transportom do naše divne „nedođije”. Trebalo je samo saznati proceduru oko carine.

Kad sam nazvao, rekli su mi 10% i kad sam preračunao, ispalo je duplo manje nego da kupim kod nas. Tako sam uspješno pobijedio na licitaciji laptopa iz Amerike, sa ekstra konfiguracijom i gotovo novim MacBookom Retina 2014!
Ženi nisam rekao ni riječi, imam i ja rođaka u Americi, slagaću da je on poslao.

Čekanje mi je bilo lako, imaš broj za praćenje i svaki sat sam provjeravao dokle je stigao: kad je došao u Zagreb, znao sam da je to pitanje od dan-dva. Da sam znao da ću morati platiti još brdo love, ne bih se radovao!

Naša Carina i elektronska roba

Naravno, trebalo je platiti 10% carine, onda dodati na zajedničku sumu transport, pa na sve to zajedno još i 17% PDV-a. Iako je lijepo pisalo da je transport free ili besplatan, Carina se nije složila s tim, pa su uračunali cifru proizvoljno, što je sa 2.300 KM podiglo cijenu laptopa na cijelih 3.100 KM! Mogao sam kupiti i na PiK-u…Ili možda još bolje, 2 super nova Windows laptopa…

Istina je, nikada nisam imao brži, bolji ni ljepši laptop. Slika je savršena, laptop ne grije, ne huči, lagan je, sve aplikacije se dižu u trenu, čini mi se da je i Microsoft Word na njemu ljepši i brži. Mogu očekivati da će raditi godinama bez zastoja, ali će i moj budžet bar godinu biti u totalnom zastoju!

Vrijedi li? Naravno, zaljubljen sam u njega od prvog dana i radim ono što nikada nisam mogao na laptopu. Razlika je velika, gotovo jednaka razlici u cijeni. Nisam se pokajao i čak sam pristao i da žena nabavi novi iPhone 6S… A kažu da stiže i novi iPad sa 12 inchnim ekranom…to ostavljam puncu na dušu!